Direct naar artikelinhoud

Groote oorlog op kindermaat

Ketnet brengt voor het eerst een fictieserie over de Eerste Wereldoorlog op het scherm. Kleine handen in een grote oorlog is een coproductie met de Nederlandse openbare omroep.

Kleine handen in een grote oorlog brengt op een voor kinderen aangepaste manier de Groote Oorlog tot leven door authentieke kinderdagboeken, gedichten, brieven, speelgoedmaquettes, animatie en drama. Elke aflevering wordt voor- en achteraf gekaderd door de wrappers en expert Miguel Bouttry. Hij geeft voor en na elk van de acht afleveringen toelichting bij het verhaal en het thema dat erin behandeld wordt.

De reeks is een noodzaak, vinden ze bij Ketnet. "Ook kinderen zien op televisie dat er vandaag op veel plaatsen in de wereld oorlog woedt. Ook kinderen horen dat hier honderd jaar geleden exact hetzelfde is gebeurd. Het is belangrijk dat ze zich daarvan bewust zijn en dat ze er op de juiste manier over geïnformeerd worden. Zodat ze beseffen wat oorlog met mensen, ook kinderen, doet en hoe belangrijk het is oorlog en geweld te voorkomen."

Naast de reeks zelf, die vanaf 21 september acht weken lang op zondag te zien is, lanceert Ketnet ook een online-platform dat aan het programma gelinkt is. Op die website kunnen kinderen zelf in de huid van een soldaat kruipen. Aan de hand van hun persoonlijke gegevens worden ze teruggevoerd naar de Eerste Wereldoorlog. Op die manier krijgen ze onder andere informatie over de loopgravenoorlog, het belang van duikboten en de gevechten in de lucht.