Direct naar artikelinhoud

'Vrouw onthoofden is brug te ver'

Na de journalisten James Foley en Steven Sotloff hebben de terreurstrijders van IS nog andere Amerikanen in hun macht. Ook een vrouw zit op dit moment vast. 'Haar publiekelijk onthoofden zou zelfs voor IS een brug te ver zijn.'

Veel is over de dame niet geweten. Amper 26 jaar is ze, zo bevestigde een afgevaardigde van haar familie aan de Amerikaanse pers. Ze werd vorig jaar ontvoerd in Syrië, toen ze daar voor drie humanitaire organisaties werkte. Uit vrees voor haar veiligheid vragen zowel haar familie als de Amerikaanse autoriteiten om haar identiteit geheim te houden.

Nu er opnieuw een video is opgedoken waarop te zien is hoe een IS-strijder de 31-jarige freelancejournalist Steven Sotloff brutaal vermoordt, vrezen sommigen dat er binnenkort een filmpje zal opduiken met een vrouw in de hoofdrol.

Vijanden van God

De onthoofdingsvideo van Sotloff kwam amper twee weken nadat de hele wereld toekeek hoe nog een andere Amerikaan - James Foley - geëxecuteerd werd. In het laatste filmpje werd meteen gedreigd een derde slachtoffer te maken, een Britse ex-militair. Het lijkt een kwestie van tijd eer een vierde gijzelaar aan de wereld wordt getoond.

"De kans lijkt me echt heel klein dat IS een vrouw zou onthoofden", zegt Pieter Van Ostaeyen, historicus, arabist en islamoloog. Hij volgt de oorlog, de Belgische strijders en de jihadistische groeperingen in Syrië al twee jaar op de voet.

"Ik ga ervan uit dat het over een christelijke vrouw gaat", legt hij uit. "Wel, volgens de Koran mogen christenen niet onthoofd worden, tenzij ze vijanden van God zijn. Zeker aan vrouwen en kinderen mag niet geraakt worden."

Al zou het zeker niet de eerste keer zijn dat lS de geboden van de Koran naar eigen goeddunken interpreteert. "Jezidi's zijn volgens hen ongelovigen en mogen dus onthoofd worden", zegt Van Ostaeyen. "Daar zijn verschillende bewijzen van wreedheden tegen vrouwen en kinderen."

Ook bij de moord op Foley of Sotloff zag Van Ostaeyen hoe IS zijn eigen regels creëert. "Vandaag (gisteren) tweette een IS-strijder: 'Alle journalisten zijn vijanden van IS, doordat ze constant onzin verkopen over de Islamitische Staat.' Dat is enkel de uitspraak van één persoon, maar het toont hoe sommige van die aanhangers denken."

Maar een vrouw in zo'n onthoofdingsvideo, geknield in oranje pak, dat kan de expert zich echt niet voorstellen. "Dat een man een vrouw dit zou aandoen, en plein public, in naam van de Islamitische Staat: daar zou ongelofelijk veel kritiek op komen. Zeker uit de moslimwereld. Ik heb dat alleszins nog nooit gezien."

De internationale verontwaardiging zou bovendien ongekend zijn. De moord op de twee Amerikaanse journalisten zorgt nu al voor ongeziene deiningen. "Gebeurt hetzelfde met een vrouw, dan mag je die respons maal honderd verwachten."

Grens op gruwel

Vraag is of er een grens zit op de gruwel van IS. De beelden die de voorbije weken opdoken, waren veelal gedrenkt in bloed. De terreurorganisatie lijkt voor niets terug te deinzen. "Ik vermoed dat er wel limieten zijn", zegt Van Ostaeyen. "Zelfs voor IS lijkt dit me een brug te ver."

Wat precies met de vrouw zal gebeuren, blijft koffiedik kijken. Aangezien ze de Amerikaanse nationaliteit heeft, is de kans onbestaande dat er losgeld betaald zal worden. Meer zelfs, in de Verenigde Staten is het verboden om de eisen van terreurorganisaties in te willigen. Familieleden of organisaties die financieel toch over de brug komen, kunnen zelfs vervolgd worden.

VS en Groot-Brittannië zijn de enige landen die zich zo strikt aan die regels houden. Een heleboel andere staten verkondigen weliswaar luidkeels dat ze niet onderhandelen met terroristen, in werkelijkheid wordt achter de schermen geregeld losgeld betaald.