Direct naar artikelinhoud

In één klap ruim 700 banen weg

In amper een week tijd zijn alweer honderden banen geschrapt of ernstig bedreigd. Door rechtsonzekerheid, gebrek aan vertrouwen en een slabakkende economie. Het uitblijven van sociale akkoorden en de onzekerheid rond de komst van het eenheidsstatuut wordt met argusogen bekeken.

Bijltjesdag, daar lijkt het weer sterk op. Het banenverlies loopt hoog op bij de nieuwe vloedgolf aan aankondigingen van saneringen en faillissementen. Terwijl de sociale partners met moeite een beperkt akkoord bereiken, gaat in de reële economie de hakbijl onverminderd voort. Een opsomming van de jongste trieste buit: gisteren kregen de werknemers bij ZF Wind Power Antwerpen, producent van tandwielkasten voor windturbines, te horen dat er 135 ontslagen kunnen vallen. Volgens CEO Jan Willem Ruinemans door de aanhoudende concurrentie en de dalende omzetverwachting.

Niet concurrentieel

Ook de werknemers van verpakkingsfabrikant Crown kregen slecht nieuws te slikken. Het bedrijf wil de fabriek in Hoboken sluiten. "Crown Speciality Packaging blijft volume verliezen in een dalende markt en kampt met een aanzienlijke overcapaciteit in heel Europa. In vergelijking met andere fabrieken in Zuid- en Oost-Europa, zijn de kosten van de fabriek in Hoboken te hoog en niet concurrentieel", luidt het harde verdict. In Hoboken dreigen 102 banen te verdwijnen. Eerder deze week al legde de directie van kipverwerkend bedrijf Verbinnen uit Olen de boeken neer. Daar zijn liefst 450 banen in gevaar.

En dan zijn er nog de minder in het oog springende ontslagen of aankondigingen. Zo maakte de directie van het Steigenberger Grandhotel in Brussel ook gisteren haar intentie bekend om het hotel te reorganiseren, wat gevolgen zou kunnen hebben voor 65 jobs op een totaal van 230. Ook de farmaceutische distributeur Belmedis, met hoofdzetel in het Oost-Vlaamse Drongen, kondigt de sluiting aan van de Naamse vestiging. Er zijn 16 arbeidsplaatsen bedreigd, zo laat Belmedis weten. Ondanks investeringen in 2008 en bijkomende commerciële inspanningen, kende het filiaal de jongste jaren dalende cijfers. Bovendien zegt het bedrijf dat de sector lijdt onder de economische crisis en overheidsmaatregelen, die voorrang geven aan de goedkoopste medicijnen.

In amper een week tijd enkele honderden banen dus. Een nieuwe ontslaggolf. "Het is geen toevalligheid", zegt Geert Janssens, hoofdeconoom van denktank VKW Metena. "Het is een voortzetting van een proces dat al enkele maanden bezig is, en nog niet snel zal keren. Sinds vorige zomer is de economie zo goed als stilgevallen. Er is te weinig vraag, tegelijk hebben de bedrijven hun voorraden afgebouwd, waardoor er niks anders opzit dan nu effectief te gaan snijden." Er zijn lichtpuntjes binnen de Europese context. Maar diehebben te weinig impact vreest Janssens.

Integendeel, ons land kampt met specifieke problemen. En dat betalen we nu cash. Janssens: "De langdurige onduidelijkheid over de loonbevriezing, en de aanhoudende sociale onrust met veel onduidelijkheid waar we gaan landen vormen een dodelijke cocktail waardoor ondernemers helemaal het vertrouwen kwijt raken en op de rem gaan staan."

Jongleren

Ook Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO merkt op dat er de voorbije weken iets te veel met het langzaam opgebouwde vertrouwen werd gejongleerd. "De oekazes dat we de begrotingsteugels kunnen laten vieren, of de loonbevriezing zijn zaken die met argusogen worden bekeken. Geen enkel land in de eurozone laat zijn lonen stijgen, en wij spreken van een loonstop, terwijl we er wel de index moeten bijnemen."

Maar bovenal laat de aanhoudende onduidelijkheid rond het statuut arbeiders en bedienden zijn sporen na. "Op de hoofdkantoren reageert men verbijsterd dat er nog geen begin van een oplossing in de maak is, terwijl de klok ongenadig tikt. En nog een bric-à-bracoplossing is nefast", zegt Janssens. Timmermans: "Denk je nu echt dat bedrijven tot de deadline van juli wachten? Dat zwaard van Damocles maakt dat er op de hoofdkantoren worstcase- scenario's worden geschreven."