Direct naar artikelinhoud

'Arco-coöperanten werden misleid'

De spaarders die aandelen van Arco hebben gekocht, zijn misleid over de ware aard van hun belegging. Tot die conclusie komt het juridisch bureau Deminor, dat zich beraadt over mogelijke gerechtelijke stappen.

De manier waarop Arco, de financiële poot van het ACW, zijn aandelen aan de man bracht bij de leden van de christelijke arbeidersbeweging was wel degelijk misleidend. De Arco-aandelen werden verkocht als traditionele spaarproducten, maar waren vele malen risicovoller dan een gewoon spaarproduct, zegt Deminor.

Het juridische bureau publiceerde gisteren haar verslag over de Arco-affaire, die de Wetstraat al weken in zijn greep heeft. Het verslag komt er op vraag van 2.600 coöperanten van Arco, die vrezen dat ze hun geld kwijt zijn.

Deminor is niet mals voor de Arco-top. "De manier waarop Arco het geld van zijn coöperanten heeft belegd, heeft de risico's voor de spaarders nog vergroot", zegt Erik Bomans, een partner van Deminor.

Arco stak haast al zijn centen in Dexia. Toen het mis begon te lopen met de Frans-Belgische bank, heeft Arco nog meer risico's genomen om de scheve situatie recht te trekken. Maar die operatie liep faliekant af. De gevaren die de coöperanten daarbij liepen heeft Arco bewust onder de mat proberen te vegen.

"Arco heeft de coöperanten nooit gewezen op de gevaren die verbonden zijn aan het bezit van de aandelen", aldus Bomans. "Integendeel, men heeft de verliezen die Arco liep proberen te verdoezelen door de waarde van de Dexia-aandelen veel te hoog in de boeken te noteren."

In 2011 sprak Arco-topvrouw Francine Swiggers zich nog enigszins anders uit over het risico dat de Arco-coöperanten liepen: "Men moet nu niet doen alsof onze vennoten mensen zijn die Dexia-aandelen hebben gekocht. Het gaat om particulieren die al decennialang gespaard hebben in een coöperatieve structuur."

Deminor werpt zich op als belangenverdediger van minderheidsaandeelhouders. Het bureau bekijkt de juridische stappen die ze kan zetten om de eventuele verliezen van Arco-coöperanten te compenseren. "Voordat we in actie schieten, willen we eerst minimaal 10.000 coöperanten achter ons verzamelen", zegt Bomans.

De coöperanten dreigen met lege handen te komen staan. De kans is immers groot dat de Raad van State de garantieregeling die de overheid voor hen had uitgedokterd, naar de prullenmand verwijst. Het ACW had voor zijn leden een zelfde garantieregeling afgedwongen als die voor gewone spaarders geldt.

Deminor ziet wel degelijk mogelijkheden om de coöperanten schadeloos te stellen. Daarbij kijkt het bureau in de eerste plaats naar het ACW. De christelijke arbeidersbeweging verdiende de afgelopen tien jaar 233,5 miljoen euro aan het aanbrengen van klanten bij Dexia Bank en opvolger Belfius. Ook de bestuurders van Arco kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de manier waarop ze het geld van de coöperanten hebben belegd. En Deminor neemt ook de financiële instellingen die hebben meegeholpen aan de verkoop van de aandelen in het vizier.

Het juridische bureau verwijst daarbij in de eerste plaats naar Bacob en Dexia Bank België en in mindere mate ook naar VDK Spaarbank en de agenten van de verzekeringsmaatschappij DVV.

"Niet alleen Arco ging in de fout, ook bij de financiële instellingen die de aandelen plaatsten bij het grote publiek liep het mis", aldus Bomans. "Zij verkochten de aandelen zonder te kijken naar het risicoprofiel van de beleggers. Op die manier kwamen de Arco aandelen terecht bij spaarders die er niet voor in aanmerking kwamen."

Als opvolger van Dexia Bank België viseert Deminor ook Belfius. De staatsbank liet gisteren weten geen geld te hebben om de Arco-coöperanten schadeloos te stellen. Maar die verklaring maakt weinig indruk op Bomans. "Belfius had toch ook geld om het ACW uit te kopen",- zei hij.

Bij CD&V, de politieke partij die historisch gezien nauwe banden onderhield met Arco, wordt verwezen naar de procedure die momenteel loopt bij de Raad van State. "Het is niet aan ons om nu te reageren."