Direct naar artikelinhoud

Belgische Airbus vliegt zestig asielzoekers uit heel Europa terug

Over exact één week vertrekt een Belgische Airbus met 60 uitgeprocedeerde asielzoekers naar Congo en Nigeria. Het is zeven jaar geleden dat ons land nog zo’n groot toestel inzette om asielzoekers terug te vliegen naar hun thuisland.

Niet alle 60 asielzoekers op de terugvlucht naar Afrika hebben een mislukte asielprocedure achter de rug in ons land. België zet vijftien uitgeprocedeerde asielzoekers op het vliegtuig, de 45 overige passagiers komen onder meer uit Nederland, Groot-Brittannië, Ierland en Zweden. De Airbus vertrekt op 28 april naar Kinshasa en keert een dag later al terug.

“De asielzoekers die ons land moeten verlaten, zitten momenteel al vast in een gesloten centrum”, bevestigt Geert De Vulder van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). “De asielzoekers uit de andere landen worden volgende week met een tussenvlucht of over land naar Zaventem gebracht.”

“De laatste repatriëring van uitgeprocedeerde asielzoekers met een Airbus dateert al van 2004”, voegt de DVZ er nog aan toe. “Daarna werden er altijd veel kleinere toestellen ingezet. De vraag vanuit de andere lidstaten was nu echter zo groot dat we beslist hebben een Airbus te bestellen bij Defensie.”

Onevenwicht

Ons land staat in voor de organisatie van de vlucht, maar de algemene coördinatie ligt in handen van Frontex, het Europese migratieagentschap. Eind oktober vorig jaar organiseerde België voor het eerst zo’n gezamenlijke vlucht onder de vleugels van Frontex. Toen werden acht mensen gerepatrieerd in een veel kleiner toestel, een Embraer RJ45, en waren er 32 mensen mee als omkadering. Ook nu gaan voor België een arts, een verpleegkundige, twee kaderleden van de federale politie en twee federale politie-inspecteurs mee aan boord. Elk land stuurt daarenboven zijn eigen begeleiders mee.

N-VA is een groot voorstander van die ‘Frontexvluchten’, omdat ze betaald worden door Europese fondsen en de Belgische begroting dus verlichten. “Als het aan ons lag, dan werd er elke maand zo’n vlucht georganiseerd”, zegt Kamerlid Theo Francken (N-VA). “De instroom en uitstroom van asielzoekers is immers totaal uit evenwicht. Vorig jaar dienden 24.000 asielzoekers een aanvraag in, en moesten er maar 2.000 terugkeren. Dat onevenwicht moet dringend weggewerkt worden. De N-VA is zeer blij dat de regering heeft toegegeven aan de druk van het parlement om de terugkeer beter te organiseren.”

Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, wil geen commentaar kwijt over de beveiligde vlucht. “Dat is een van de afspraken tussen de deelnemende landen”, luidt het. “De regering zal pas informatie vrijgeven als de vlucht achter de rug is.”