Direct naar artikelinhoud

'The Post' ziet separatisten terrein winnen

'Separatisten winnen terrein in Europa', kopt The Washington Post. Als voorbeeld haalt de Amerikaanse krant naast Spanje en Schotland ook Belgïe aan.

"Terwijl Europese, met schulden beladen, overheden worstelen met de ongelijkheden in hun nog onperfecte unie, komen oude demonen van regionaal separatisme de laatste maanden weer aan de oppervlakte die ook op hun beurt voor een niet graag geziene uitdaging zorgen", schrijft The Post. Meteen wordt ook verwezen naar de recente verkiezingsoverwinning van de N-VA. "Separatisten hebben hun positie enorm versterkt in Vlaanderen, een welvarende regio in België. De Nieuw-Vlaamse Alliantie heeft met populistisch leider Bart De Wever de wind in de zeilen met het oog op de verkiezingen in 2014."

Auteur Edward Cody ziet parallellen met Spanje en Schotland, waar "separatistische bewegingen terrein winnen". "De wederopstanding van regionale nationalisten zorgt voor een nieuwe strijd voor leiders die nu al hun best moeten doen om de Europese Unie, die wordt ondermijnd door schulden en onstabiele economieën, samen te houden. Ironisch genoeg hebben regionale separatisten net geprofiteerd van het succes van de Europese Unie de laatste vijftig jaar, en van het ideaal dat er op een dag de Verenigde Staten van Europa zullen zijn waarin de rol van de nationale overheden zou afnemen."