Direct naar artikelinhoud

Trump geeft geen krimp

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij voor de volle 100 procent achter zijn belaagde minister van Justitie Jeff Sessions blijft staan. Die heeft gelogen over zijn contacten met Rusland.

Opnieuw komt iemand uit de directe entourage van Trump in opspraak voor vermeende contacten met Rusland. Jeff Sessions komt politiek steeds meer onder druk te staan omdat hij bij een hoorzitting in de Senaat contacten met de Russische ambassadeur Sergei Kislyak heeft verzwegen. De Democraten in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden eisen zijn ontslag. Van de Republikeinen krijgt Sessions wel nog steun.

Na een dag van hevige spanningen toont Sessions zich daarop bereid afstand te nemen van het onderzoek dat zijn departement voert naar de mogelijke link tussen Rusland en het campagneteam van Trump. Nu blijkt dat hij mogelijk zelf betrokken partij is, wankelt zijn positie.

Sessions blijft wel op post als minister. Hij zet nog eens de puntjes op de i: "Ik heb op geen enkel moment een ontmoeting gehad met een Rus over welke politieke campagne dan ook. Ik vind die opmerkingen ongelooflijk en fout."

Trump houdt zijn vertrouweling de hand boven het hoofd. De president zegt "100 procent vertrouwen" te hebben in zijn minister. Op de vraag of Sessions gewraakt zal moeten worden, antwoordde de president aanvankelijk: "Ik denk het niet." Uiteindelijk is dat toch het geval.

Impeachment

Met zijn onvoorwaardelijke steun neemt Trump een politiek risico. Nog maar twee weken geleden moest Michael Flynn opstappen als nationaal veiligheidsadviseur toen bleek dat hij vicepresident Mike Pence 'onvolledige informatie' had gegeven over zijn contacten met dezelfde Russische ambassadeur. De vrees dat ook nu niet alle info naar boven is gekomen, leeft ook bij tal van Republikeinen, die opheldering vragen.

Het Kremlin verklaart niet op de hoogte te zijn van mogelijke contacten tussen zijn ambassadeur in de Verenigde Staten en Sessions, maar wijst er wel op dat een ambassadeur zo veel mogelijk contacten moet leggen.

Amerika-kenner Bart Kerremans (KU Leuven) stelt dat Trump het zichzelf niet makkelijker maakt. "Door die voortdurende schandalen zijn er op zijn minst indicaties dat er veelvuldige contacten zijn geweest met Russische ambtenaren. De manoeuvreerruimte voor Trump wordt daardoor alsmaar kleiner", denkt Kerremans. "De kans bestaat dat er nog meer mensen uit zijn entourage zullen opduiken in het schandaal, waardoor de temperatuur in het Witte Huis kan stijgen." Tot een impeachment (afzettingsprocedure) ziet hij het evenwel niet komen. "De Republikeinen zouden zichzelf daarmee in de voet schieten."

De Nederlandse professor Koen Petersen, Amerika-kenner en schrijver van het boek Einddoel Witte Huis, beaamt dat. "Natuurlijk heeft dit alles een negatief effect op Trump. Anderzijds: het is nog nooit gebeurd dat een president ondanks een chaotische start niet alsnog verkozen werd voor een tweede termijn. Vandaag wordt Bill Clinton geprezen voor zijn vredesbeleid, terwijl iedereen al vergeten lijkt dat gedurende de eerste twee jaar van zijn eerste ambtstermijn er elke dag wel een nieuw schandaaltje opdook."

Dat Trump nu zijn onvoorwaardelijke steun betuigt aan Sessions is volgens Petersen niet zo abnormaal. "Het hoort bij de politieke geplogenheden. Je stelt altijd mensen aan die je vertrouwt. Bij de eerste tegenwind ga je die niet afvallen."

►8