Direct naar artikelinhoud

'Dit is een bittere pil'

Ze waren er zo dichtbij, KV Mechelen. Om dan op de laatste speeldag alsnog naast play-off I te grijpen, dat is zuur. 'Het is nu tijd om verdrietig te zijn', zei coach Yannick Ferrera. 'Daarna moeten we opstaan.' Triest, trots, maar ook strijdvaardig.

Vlak voor affluiten ging Yannick Ferrera zijn hele bank de hand schudden. Van de spelers en de assistenten tot de materiaalmannen. Het siert hem. Dan wist hij al dat KV Mechelen play-off I niet ging spelen, de wedstrijd in Lokeren was net afgefloten. De spelers die op de grond zaten na de match, werden rechtgetrokken. Ze kregen nog een speech op het veld. "Ik zei: 'Nu helpen mijn woorden niet, maar kijk binnen een paar dagen eens terug op jullie geweldige parcours'", zei Ferrera. Waarna iedereen de supporters ging groeten.

De fierheid die er mag zijn na een fantastisch seizoen zal bij de spelers wellicht pas de komende dagen doordringen. Daarvoor was het gisteren nog iets te vroeg. "Het is inderdaad de ontgoocheling die overheerst", knikte Colin Coosemans. De doelman boog het hoofd. "Als speler wil je het hoogst haalbare en dat is play-off I. Dit is zo zuur, er op de laatste speeldag nog naast grijpen. We hadden het verdiend, daar moeten we niet flauw over doen. Dat het uiteindelijk niet lukt, komt in de buurt van de grootste teleurstellingen uit mijn carrière. (zucht) Het was echt oorverdovend stil in de kleedkamer."

"Het is nu zo, wat kan ik er meer over zeggen?", vulde aanvoerder Seth De Witte aan. Clubspeler pur sang. Hij was er in 2010-2011 ook bij toen KV Mechelen net buiten de top zes viel, ook met 48 punten. "Dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. We speelden spijtig genoeg niet onze beste match tegen Gent. Het is een zware domper, ja. Maar goed, we hebben het hier niet uit handen gegeven. Het zou te gemakkelijk zijn om alles op deze nederlaag af te schuiven. Ook al is dit een bittere pil, we mogen trots zijn op ons seizoen. Nu moet de riem er even af. Het mentale wordt de komende weken belangrijk. Want uiteindelijk zit ons seizoen er niet op."

"Het was net niet genoeg. Jammer", vond Ferrera. De Mechelse trainer verliet de Ghelamco Arena met opgeheven hoofd. Ontgoocheld in het resultaat, trots op de inzet van zijn spelersgroep. "Er zat veel spanning op deze wedstrijd, maar we zijn er altijd voor blijven gaan."

Hoofden leegmaken

Ook Ferrera gaf aan dat KV Mechelen play-off I niet liet liggen in Gent. De nederlagen tegen Westerlo en STVV in januari breken hen uiteindelijk zuur op. "We hebben links en rechts punten laten liggen in het slot - ik denk aan de thuismatchen tegen Zulte Waregem en Oostende - en we hadden op het einde een moeilijke kalender. Bovendien botsten we op een heel sterk AA Gent. Ons seizoen was exceptioneel, alleen is het jammer dat we niet in die top zes staan. Zeker als je ons puntenaantal bekijkt. Daarmee sta je normaal gezien altijd in play-off I."

Er rest KV Mechelen dus play-off II. Zoals steeds sinds de invoering van de play-offs. Een kerker, vond Hein Vanhaezebrouck. De vraag is hoe ze aan de start gaan komen na de dreun die ze moesten incasseren. "Gelukkig start play-off II niet vandaag en pas over drie weken. Anders waren we sowieso als laatste geëindigd in onze groep. Kijk: nu is het tijd om verdrietig te zijn, daarna moeten we opstaan en opnieuw aan de slag. De spelers kunnen misschien wat tijd doorbrengen met de familie om de hoofden leeg te maken. Natuurlijk doet dit pijn. Maar nogmaals: ik vind dat de jongens trots mogen zijn op wat ze hebben laten zien in die dertig competitiewedstrijden."

Waarna Yannick Ferrera vertrok richting spelersbus. Hij heeft KV Mechelen laten herleven. Van een grijs seizoen is al lang geen sprake meer. Chapeau.