Direct naar artikelinhoud

Peter De Roover: 'Politici moeten eigen loon niet bepalen'

N-VA-fractieleider in de Kamer Peter De Roover (N-VA) vindt niet dat beroepspolitici kunnen bepalen wat hun eigen loon zou moeten zijn. Dat zei hij in De afspraak op vrijdag.

Volgens hem moet er een studie komen om de lonen te bepalen. Daar is volgens De Roover ook een consensus over binnen de N-VA.

De voorbije weken is ophef ontstaan over de mandaten van politici en over hoeveel ze daarbij precies verdienen. Heel wat partijen hebben inmiddels duidelijkheid geschept over de mandaten die hun politici bekleden en de vergoedingen die ze daarvoor krijgen. Sp.a wil naar eigen zeggen een loonplafond installeren voor mandatarissen.

De Roover is daar geen voorstander van. "Ik vind dat we dat moeten uitbesteden", zei hij in het Canvas-programma. "Aan Ernst & Young, bijvoorbeeld. Voor het Vlaams parlement is dat enkele jaren geleden gedaan. Dat moet opnieuw geoptimaliseerd worden. Hoe kan ik nu oordelen over de vraag wat voor mij een fatsoenlijk loon is?"

De Roover stelt een studie voor, waarbij de vergoedingen kunnen worden vergeleken met andere parlementen en vergelijkbare privéopdrachten. Hij benadrukt dat zijn partij het met hem hierover eens is. "We hebben daar binnen de partij een consensus over. We kunnen een discussie opstarten over cumuls en mandaten, maar het loon is geen politiek debat."