Direct naar artikelinhoud

Zeker 26 olifanten gedood in Centraal-Afrikaanse Republiek

Zeker 26 olifanten zijn gedood in het park Dzanga-Ndoki in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), heeft het Wereld Natuur Fonds (WWF) bekendgemaakt. Aan het begin van de week waarschuwde WWF al dat een groep van 17 gewapende stropers het park was binnengetrokken.

De stropers waren op weg naar Dzanga Bai, dat bekendstaat als 'het dorp van de olifanten'. Op deze plek in het park verzamelen zich dagelijks 50 tot 200 olifanten om te drinken. Daar hebben de stropers inderdaad hun slag geslagen. Lokale onderzoekers telden 26 karkassen, waaronder vier jonge dieren. Van de meesten zijn de slagtanden verwijderd, zei een woordvoerster.

Sinds de komst van de stropers zijn er geen olifanten meer gezien op de drinkplek. Dorpelingen halen nu het vlees van de karkassen af. "Op deze plek konden toeristen de olifanten van heel dichtbij zien", zei de woordvoerster. "Olifanten zijn intelligente dieren. Ze blijven nu weg."

Hoewel de stropers zijn vertrokken, vreest WWF dat de slachtpartij door kan gaan als er geen veiligheidsmaatregelen worden getroffen. De natuurbeschermingsorganisatie vraagt de machthebbers in de CAR, de internationale gemeenschap en de arme buurlanden Kameroen en de Republiek Congo om bijstand.

De Centraal-Afrikaanse Republiek wordt sinds het begin van het jaar geteisterd door geweld en chaos. In maart joeg de rebellengroepering Séléka president François Bozizé het land uit. WWF en lokale partners hebben het kantoor bij Dzanga Bai in april verlaten vanwege de precaire veiligheidstoestand.