Direct naar artikelinhoud

Staking kost u 22 euro

De vakbonden houden vrijdag een stakingsdag. Daarmee willen ze protesteren tegen de begroting die de regeringsonderhandelaars afgelopen weekend moeizaam bereikten.

Uit berekeningen bij vorige stakingen, van onder meer het kabinet van minister van Economie Vincent Van Quickenborne en het VBO, blijkt dat de maatschappelijke kostprijs van één dag staken makkelijk oploopt tot een bedrag ergens tussen de 70 miljoen euro en 100 miljoen euro - afhankelijk van de omvang van de staking. Als je deze bedragen deelt door het aantal werkende personen in België varieert de maatschappelijke kost - naargelang van de gekozen cijfers - tussen 15 euro en 22 euro per werkende inwoner.

Werkgeversfederaties als Voka of Unizo hebben de bonden al opgeroepen om af te zien van de stakingsdag. "Nu de politieke onzekerheid langzaamaan wegebt, moeten werkgevers en werknemers samenwerken om onze welvaart veilig te stellen. Ik doe dan ook een oproep aan de vakbonden om verantwoordelijkheidszin te tonen en de aangekondigde staking van 2 december af te blazen. Het zou onverantwoord zijn om door die actie opnieuw onrust en onzekerheid te creëren", aldus Voka-voorzitter Luc De Bruyckere.

Zijn oproep wordt gedeeld door diverse bedrijfsleiders die deze actiedag veroordelen. Verschillende ondernemers stellen dat hun ondernemingen vandaag al erg te lijden hebben onder de economische crisis. Een stakingsdag kunnen ze echt wel missen, heet het. "Het signaal van de vakbond is totaal onverantwoord", zegt Ignace Van Doorselaere van lingeriebedrijf Van de Velde. "Het stakingsrecht is een nodig en gerechtvaardigd middel dat moet ingezet worden als er échte problemen zijn - maar niet bij de minste tegenwind. Het zijn de ondernemingen die ons uit ons de crisis zullen moeten trekken. Help ze. Dit signaal heeft een averechts effect."