Direct naar artikelinhoud

HLN.be lanceert 60 seconden-journaal

Vanaf 12 november is op de nieuwssite HLN.be vier keer per dag een 60 seconden-journaal te zien. In het nieuwe format krijgt de gehaaste surfer op één minuut tijd de belangrijkste nieuwsfeiten van de dag geserveerd.

"Bezoekers van onze websites gaan steeds vaker op zoek naar multimediale content", zegt Patrick Van Waeyenberge, die als general manager van De Persgroep Digital verantwoordelijk is voor de website HLN.be. "Bovendien merken we dat onze sites steeds meer mobiel verkeer genereren. Een kwart van de bezoekers van HLN.be bijvoorbeeld komt via hun smartphone op de site terecht." En dat heeft gevolgen.

"Smartphonegebruikers surfen gemiddeld slechts drie minuten per sessie", legt Van Waeyenberge uit. "Het komt er dus op aan hen in die beperkte tijd-spanne op de hoogte te brengen van het belangrijkste nieuws." Een internetjournaal bleek daarvoor het meest geschikte format. "Mensen willen mee zijn met de actualiteit, maar hebben niet noodzakelijk tijd of zin om een volledig journaal te bekijken. Bij ons zijn ze op amper zestig seconden tijd op de hoogte van het nieuws. En dat vier keer per dag."

HLN.be werkt voor het internetjournaal samen met de Vlaamse Mediamaatschappij, het moederbedrijf van onder andere vtm. Drie jonge journalisten van die zender fungeren als vaste nieuwsankers van het korte journaal. De selectie van het nieuws gebeurt wel in samenspraak met de redactie van HLN.

"Het is belangrijk dat we ook in het nieuwsbulletin de eigenheid van de site bewaren", vertelt Van Waeyenberge. "Zo zal in het 60 seconden-journaal ook geregeld showbizz opduiken. Dat soort berichten krijgen immers ook op de site een prominente plaats."

Of het initiatief ook navolging krijgt op de websites van De Morgen of De Volkskrant, kranten die ook door De Persgroep worden uitgegeven, valt nog af te wachten. "We zijn altijd op zoek naar uitbreiding van de content van die sites. Maar niet elk format valt zomaar te kopiëren naar een andere site. Misschien zitten de bezoekers van demorgen.be niet te wachten op zo'n korte versie van het nieuws."