Direct naar artikelinhoud

Syrische rebellen krijgen zware kritiek na executie van gevangenen

Het imago van de Syrische opstandelingen heeft nieuwe schade opgelopen door een videofilmpje waarop is te zien hoe onbekende mannen, waarschijnlijk verzetsstrijders, een groep van ongeveer tien gevangenen standrechtelijk executeren. Volgens de VN-mensenrechtenorganisatie lijkt er sprake te zijn een oorlogsmisdrijf.

"Dit moet grondig worden onderzocht", zei woordvoerder Rupert Colville van het Hoge Commissariaat van de Mensenrechten vrijdag in Genève. "De slachtoffers zouden soldaten zijn die niet langer deelnamen aan de strijd. Daarom is het zeer aannemelijk dat dit een oorlogsmisdrijf is, weer één."

Volgens Colville is het niet de eerste keer dat Syrische verzetsstrijders en regeringsgezinde troepen en milities iets dergelijks doen. Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties spraken hun afschuw uit over het filmpje, dat sinds donderdag op het internet circuleert.

Ook de Syrisch Nationale Raad, de koepel van het verzet, vindt dat de daders moeten worden vervolgd. Volgens woordvoerder Radif Mustafa begaan opstandelingen minder misdaden dan het leger, "maar we kunnen niet stil voorbijgaan aan onze schendingen, want dan zouden ze toenemen".

Op het filmpje is te zien hoe ongeveer tien gevangenen worden gedwongen naast en op elkaar te gaan liggen. De bewakers schoppen hun slachtoffers en roepen 'Allah akhbar!' (God is groot). Vervolgens openen de mannen het vuur.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de oppositie goed gezind is, zijn zelfs zo'n twintig soldaten geëxecuteerd. Woordvoerder Rami Abdul-Rahman zei zich af te vragen hoe de rebellen rechten kunnen opeisen die ze zelf niet respecteren.

De executie zou donderdag hebben plaatsgevonden in de stad Saraqeb in het noorden van Syrië, strategisch gelegen aan de weg naar Aleppo, de grootste stad van het land.

Saraqeb werd donderdag na weken van zware gevechten door de rebellen ingenomen, volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De toename van schendingen van de mensenrechten door rebellengroepen ondermijnt ook internationaal het aanzien van het Syrische verzet, dat zich graag presenteert als de onderliggende partij in een conflict met een bruut regime.

Die positie van underdog heeft de Syrische rebellen de steun van een groot aantal landen opgeleverd, zowel in het Westen als in de Arabische wereld.