Direct naar artikelinhoud

Van behaarde bosaap tot mens met rugklachten

Origins of us

BBC2, maandag 17/10, 22u

Documentaire Zes miljoen jaar geleden liepen we nog op vier poten rond en zagen we er enigszins anders uit. Dankzij de beroemde Britse antropologe Alice Roberts komen we te weten hoe onze verbazende metamorfose van behaarde bosaap tot machtigste, sommigen beweren meest succesvolle, soort op deze planeet zich voltrok. Met het menselijk lichaam als studieobject vertelt ze het verhaal van de menselijke evolutie.

Zo bleken onze verre voorouders over een skelet te beschikken dat hen op den duur toeliet rechtop te staan en komen we te weten dat onderlinge samenwerking en familiebanden sterker bleken dan fysieke kracht om het te halen in de meedogenloze struggle for life.

Maar het langzaam 'mens worden' had ook nadelen. We sukkelen met een zwakke rug en hebben het beduidend moeilijker met het wonder der geboorte dan de andere diersoorten. Maar misschien komt dat wel goed, want in deze driedelige documentaire wordt ook naar de toekomst gekeken. Zonder het te beseffen blijven we veranderen en zien we er binnen een paar miljoen jaar weer helemaal anders uit. (JH)