Direct naar artikelinhoud

Hennep is overal goed voor

Wie hennep zegt, denkt automatisch aan cannabis, blowende hangjongeren en de Eén-serie 'Eigen kweek'. Maar de henneproes reikt veel verder dan de inhoud van een joint. Dat bewijzen de industriële toepassingen van het product, gaande van hamburgers, beautykuren en Adidas-schoenen tot het designinterieur van de nieuwste elektrische BMW.

Toegegeven, cannabis heeft geen beste reputatie. Als de plant het nieuws haalt, is dat óf om nogmaals te duiden op het risico op psychoses, óf omdat er ergens in een obscure serre een illegale wietplantage werd ontdekt.

Maar hennep, of kemp in de volksmond, betekent niet enkel kommer en kwel. De lijst producten vervaardigd uit de stof is niet alleen lang, ze heeft ook weinig te maken met cannabis dat de meesten met softdrugs associëren. "Kemp of industriële hennep is een variëteit van de cannabisplant die maximaal 0,2% van de hallucinogene stof THC bevat, terwijl dat percentage in de bloemtoppen van marihuana gemakkelijk 5 tot 20% bedraagt", zegt Patrick De Ceuster van Wervel vzw, de werkgroep voor Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw. "Kemp is dus nutteloos om als drug te gebruiken, maar heeft als grondstof enorm veel ecologische en kwalitatieve troeven."

Een van de populairste en oudste toepassingen van hennep is textiel. Zo werden de eerste kleren die mensen droegen - we hielden het in den beginne op dierenhuiden - geweven uit hennep.

"De vezels van de hennepplant zijn een van de langste en sterkste ter wereld", klinkt het in het Amsterdamse Hash Marihuana & Hemp Museum. "Het had vroeger een nogal ruwe, schurende reputatie, maar dankzij de moderne verwerkingstechnieken voelt het nu veel zachter aan en dat zonder aan sterkte en duurzaamheid in te boeten."

Moderne hennepkledij is even zacht als katoen, maar is sterker én absorbeert beter vocht. Het grootste verschil met de 'stof der stoffen', vinden we in ecologische hoek. "Het telen van katoen put de grond heel snel uit", weet de museummedewerker. "Hennep verbouwen zorgt voor een behoud en zelfs verbetering van de grondkwaliteit, zonder dat daar zoals bij katoenteelt chemicaliën aan te pas komen. Dat maakt dat hennepstof niet alleen van superieure kwaliteit is, maar in productie ook minder schadelijk voor het milieu."



Hennepkledij louter linken aan de oermens of aan floddershirts om de lijven van alternatieve milieuactivisten, is passé en onterecht. "Ik geloof dat hennep een van dé stoffen wordt in zowel de interieur- als de fashionindustrie", voorspelde Calvin Klein ruim vijftien jaar geleden al. Ook andere mode-iconen als Giorgio Armani, Ralph Lauren en Burberry London zijn absoluut niet vies van de stevige vezels in hun ontwerpen.

Een van de eerste ontwerpers die het henneplicht zag was Levi Strauss, die in het midden van de negentiende eeuw overalls voor mijnwerkers ontwierp, gemaakt uit hennepvezels. Deze slijtvaste broeken kunnen dus beschouwd worden als voorlopers van de iconische Levi-jeansbroek.

"Hennep zorgt voor een sterk en zuiver garen met een structuur die de kledij in de zomer verkoelend doet aanvoelen en comfortabel warm in de winter", dixit Giorgio Armani, die in 1995 voor het eerst hennepkledij introduceerde in de Emporio Armani-lijn. Op de Oscaruitreiking in 2010 paradeerde acteur Woody Harrelson in een op maat gemaakt henneppak van Burberry over de rode loper en Ralph Lauren produceert dan weer prachtige vloertapijten vervaardigd uit onder andere hennep. Omdat hennepvezels voor stevig materiaal zorgen, sprongen ook sportmerken als Nike, Adidas en Vans op de hennepkar en brachten uit kemp produceerde schoenen op de markt.

Zelfs in de automobielindustrie laat hennep zich almaar vaker opmerken. In de deurpanelen van de nieuwe elektrische BMW i3 zit hennep verwerkt, in combinatie met plastic, om het gewicht te reduceren en te zorgen voor extra versteviging. Geen primeur, want BMW integreert al sinds de jaren negentig hennep in airbagonderdelen, deurpanelen en achterbakbekleding.

Wél nieuw is dat BMW kiest voor hennep als designelement in het interieur van de wagen om zo 'een luxueus woonkamergevoel te creëren', aldus de ontwerper. Ook andere luxeautomerken als Mercedes Benz en Audi gebruiken sinds kort hennep in verschillende vormen.

Het Nederlands bedrijfje Van.eko gaat nog een stapje verder en ontwierp de Be.e, een elektrische bio-scooter die, jawel, voor 85% uit hennep bestaat. Het frame bestaat niet uit de grondstof op zich, wel uit het innovatieve biocomposiet Nabasco, een combinatie van hars, hennep en vlas. Die keuze maakt van de Be.e niet enkel de duurzamste scooter ter wereld, maar ook een van de stevigste modellen die naar verluidt na een ongeluk eerder een kras dan een forse deuk vertoont.

Architecten en aannemers ontdekken hennep langzaam maar zeker als een innovatief bouwmateriaal. "Kempscheven, vroeger een afvalproduct van de hennepplant, worden vermengd met kalk en vervolgens gebruikt in vloeren, muren en daken van woningen", legt Patrick De Ceuster uit. "Het materiaal fungeert als een natuurlijke airco, heeft bijzonder isolerende eigenschappen en werkt vochtregulerend, zelfs om bestaande vochtproblemen op te lossen. Op dit moment wordt het vooral toegepast in renovatieprojecten, maar ook in nieuwbouwwoningen zien architecten meer en meer de grote voordelen van hennep. Om één woning te bouwen, heb je ongeveer één hectare hennep nodig."

En hennep kan ook je interieur pimpen. Het Italiaanse interieurbedrijf Moroso bracht een lichte, stapelbare designstoel op de markt die voor meer dan 75% bestaat uit hennep.

Welke meerwaarde hennep onze gezondheid te bieden heeft? Het antwoord op die vraag zou een dik boek kunnen zijn. De gezondheidsclaims zijn eindeloos. Hennepzaadjes en -olie worden verwerkt in voeding en cosmetica en zouden, als we het internet moeten geloven, helpen bij zowat elk kwaaltje, van menstruatiepijnen tot libidoproblemen.

Toch is er volgens De Ceuster wel wat van aan. "Hennepolie bevat als enige een ideale balans tussen Omega 3- en Omega 6-vetzuren alsook het zeldzame Gamma-linoleenzuur, dat bijvoorbeeld voorkomt in moedermelk. De olie bewees verder erg helend te werken bij huidaandoeningen en zenuwziekten. Een andere werkzame stof in de olie is cannabidiol, een niet psychoactieve cannabinoïde waarvan in recente studies werd aangetoond dat het de groei van kankercellen vertraagt en zelfs preventief werkt. Momenteel wordt de stof klinisch getest om uitzaaiingen van borstkanker te remmen."

Omdat hennepzaadjes een natuurlijke bron van eiwitten zijn - met maar liefst 45% mogen we gerust van een proteïnenbom spreken - worden ze vaak verwerkt tot poeders die je kan gebruiken in smoothies, soepen, salades en yoghurt of in bereidingen van zelfgemaakte gebakjes.

Ook voor onze huid blijkt hennepolie een klein wondermiddel. Onder andere The Body Shop verwerkt het goedje in body- en handcrèmes en lippenbalsems. De zogenoemde Hemp-lijn focust op droge huidjes. Nancy Bommel van The Body Shop Benelux: "Omdat hennepolie zo rijk is aan Omega-3 en plantaardige vetzuren, helpt het een droge huid glad en zachter te maken en verbetert het de vochtbalans. De Hemp-lijn bevat Community Trade hennepolie, ingekocht bij een coöperatie van kleinschalige Engelse boeren die we zo mee helpen het hoofd boven water te houden."

Hennepproducten smeren doet onze huid deugd, ze opeten blijkt dan weer goed te zijn voor onze algemene lichamelijke gezondheid. En dan hebben we het niet over een stukje spacecake dat je in hogere sferen brengt, maar over onder andere koekjes op basis van industriële hennepzaadjes. Of wat dacht u van een heuse cannabisburger?

"Gepelde en ongepelde hennepzaden zijn heel voedzaam en bevatten bijvoorbeeld meer eiwitten dan vlees", aldus Patrick De Ceuster. "Dat biedt perspectieven in de keukens van onder meer vegetariërs."

Maar ook gastronomisch wordt volop met hennepolie en -zaadjes geëxperimenteerd. "De olie opent nieuwe smaakdeuren en daar maken chef-koks zoals Peter Goossens met plezier gebruik van. Een groot voordeel is dat hennepolie ervoor zorgt dat de groentjes in een salade waarin je de olie als vinaigrette gebruikt, toch knapperig blijven. Ook bij de hennepkoekjes is dat het geval."

Woody Harrelson in zijn henneppak van Burberry.

De stoere en stevige vloertapijten van Ralph Lauren.

Vans maakt schoenen

van kemp.

BMW i3: huiskamergevoel dankzij hennep.

Het frame van bio-scooter Be.e is gemaakt van

Nabasco, waarin hennep

is verwerkt.

Hennepolie: de ideale

balans tussen Omega 3-

en Omega 6-vetzuren.

De stapelstoelen van Moroso bestaan voor 75% uit hennep.

De hempburger:

meer eiwitten dan vlees.