Direct naar artikelinhoud

Obama: 'Troepen trager uit Afghanistan halen'

De VS nemen meer tijd voor de aftocht: er blijven tot het eind van dit jaar bijna tienduizend Amerikaanse militairen in Afghanistan. Volgens het originele plan zouden dat er nog maar 5.500 zijn. President Obama benadrukt dat het doel om alle troepen in 2017 uit het land te hebben teruggetrokken wel overeind blijft staan.

"Het zou het zeker waard zijn om de resterende troepen die nog in Afghanistan zijn, trager dan gepland terug te trekken." Dat zei Obama gisteren na een ontmoeting met de Afghaanse president Ashraf Ghani.

Obama heeft Ghani en diens premier Abdullah Abdullah in het Witte Huis ontvangen. De Afghaanse regering vroeg om meer flexibiliteit in de snelheid waarmee de Amerikaanse troepen worden teruggetrokken. Afghanistan blijft volgens Obama "een gevaarlijke plek" en het is belangrijk om op veiligheidsgebied te blijven samenwerken.

Op dit moment zijn ongeveer tienduizend soldaten van de VS in Afghanistan gelegerd. Ongeveer de helft zou volgens de originele plannen tegen eind dit jaar terugkeren, de rest zou volgen voor het einde van Obama's ambtstermijn in 2017. Slechts duizend soldaten zouden in het land blijven voor de bescherming van de ambassade van de VS.

Later dit jaar wordt definitief een besluit genomen over het tijdschema.