Direct naar artikelinhoud

Crevits zoekt 5.500 leraren

De voorbije jaren zijn er bijna 26.000 kleuters en 18.000 lagereschoolkinderen bijgekomen. Zij stromen straks door naar de lagere en middelbare school. Om al die leerlingen op te vangen, zijn er deze regeerperiode naar schatting 5.500 extra leraren nodig. Volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zijn er vorig en dit schooljaar al 2.000 nieuwe leerkrachten aangeworven.

In het Vlaams Parlement presenteert Crevits vandaag haar begroting voor dit en volgend jaar. De uitdagingen zijn niet min, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport 'Vlaams onderwijs in cijfers'. Waar de vorige jaren vooral kleuter- en lagere scholen met overbevolking en capaciteitsproblemen kampten, dreigen de komende jaren de middelbare scholen te worden geconfronteerd met een explosieve toename van leerlingen.

Het rapport toont hoe sterk de aangroei van het aantal kleuters de voorbije zes jaar was. Sinds 2008-2009 zijn er liefst 25.715 ukjes bijgekomen in de Vlaamse kleuterscholen. Dat is een aangroei van meer dan tien procent in zes jaar tijd. De gevolgen zijn bekend: overvolle kleuterklasjes en kamperende ouders aan de schoolpoorten.

In de lagere scholen is de toename voorlopig beperkter: tussen 2008 en dit jaar zijn er 17.847 lagereschoolkinderen bijgekomen. Een aangroei van ongeveer 5 procent. Maar de echte groei is pas in 2010 begonnen. En je hoeft geen diploma hogere wiskunde te kunnen voorleggen om te voorspellen dat de aanwas van het aantal kleuters de komende jaren zijn gevolgen zal hebben voor de lagere scholen. Wanneer die 25.715 kleuters allemaal de overstap gemaakt zullen hebben naar de lagere school, is er ruw geschat nood aan 1.029 bijkomende klassen van 25 leerlingen.

Groeisector

En wil Crevits vermijden dat de klassen in de lagere scholen plots uit hun voegen barsten, dan zijn er 2.597 extra leerkrachten nodig. Nu tellen de Vlaamse lagere scholen gemiddeld één leraar per 9,90 leerlingen - godsdienstjuffen, zorgleraren en turnmeesters inbegrepen.

Voor de middelbare scholen wordt de schok de komende jaren nog groter. Waar de Vlaamse secundaire scholen al jaren kampen met dalende leerlingenaantallen, dreigt de komende jaren plots een radicale ommekeer, wanneer de 17.847 extra lagereschoolkinderen van de voorbije jaren hun opwachting maken. Dat komt overeen met 714 volle klassen van 25 leerlingen en liefst 2.921 extra leraars. Tenminste als de huidige bezetting behouden blijft. Nu tellen de Vlaamse middelbare scholen met 67.973 leraars voor zowat 415.000 leerlingen één leraar voor iets meer dan zes leerlingen. Dat grote aantal is een van de redenen waarom het middelbaar onderwijs in Vlaanderen zo duur is.

Crevits is zich maar al te goed bewust van de grote nood aan leraren. "Het rapport bevestigt dat onderwijs een groeisector is", zegt ze. "Vorig en dit schooljaar zijn er bijna 2.000 extra leraren aan de slag gegaan in het basisonderwijs. En die nood aan leraren wordt in de toekomst alleen maar groter. Daarom is het belangrijk dat we meisjes én jongens stimuleren om voor de job van leraar te kiezen." Om er de komende jaren genoeg aan te trekken, wil Crevits onder meer de lerarenopleiding hervormen en de schoolloopbaan in een nieuw jasje steken, zodat de job aantrekkelijker wordt én blijft.

'Scholen voor Morgen'

De regering schrijft ook 50 miljoen euro extra in de onderwijsbegroting in voor scholenbouw - "bovenop het jaarlijkse investeringsbudget van 240 miljoen". Dankzij het project 'Scholen voor Morgen' wordt dit jaar nog met de bouw van 50 nieuwe scholen gestart. Binnen enkele jaren moeten dat er 165 zijn, zo maakt Crevits zich sterk.

10% meer kleuters naar school in de afgelopen zes jaar

5% meer lagereschoolkinderen in diezelfde periode

165 nieuwe scholen zijn de komende jaren nodig

50miljoen euro extra krijgt de onderwijsbegroting voor scholenbouw