Direct naar artikelinhoud

Beleg eens in een voetballer

Als het van het Portugese bedrijfje Venture FC afhangt, kunt u als voetballiefhebber en/of belegger binnenkort investeren in voetballers. Voor 50 à 100 euro krijgt u een stukje van de economische rechten van een speler in handen. Mensenhandel? 'Nee, toch niet', zegt Wim Bontinck, hoofd van de cel mensenhandel van de federale politie.

Beleggen in de nieuwe Vincent Kompany of Eden Hazard? Het kan, en u hoeft er zelfs niet langer puissant rijk voor te zijn. Het Portugese Venture FC wil vanaf oktober elke voetballiefhebber en/of belegger de kans geven in een voetballer te investeren. Het bedrijf denkt aan bedragen als 50 à 100 euro om een stukje van de economische rechten van een speler in handen te krijgen.

"Investeren in voetballers is voor gewone fans niet weggelegd, maar via Venture FC willen we dat veranderen", zegt oprichter Hugo Castro (38). "We geven gewone voetbalfans de kans te investeren in spelers tussen 16 en 20 jaar oud, die van over de hele wereld komen: Latijns-Amerika, Portugal, Nederland, België, Italië en Oost-Europa. Elke speler zal op onze website een pagina krijgen, waarop video's, scoutingrapporten en statistieken te zien zijn, zodat potentiële investeerders een goed beeld krijgen van onze spelers en kunnen beslissen in welke speler ze investeren."

Belgische spelers

De start-up lanceert pas in oktober zijn dienst, maar er zijn nu al honderden geïnteresseerden van over de hele wereld, zegt Castro. En de opbrengst voor beleggers kan volgens hem heel groot zijn. "De toptransfers haalden een gemiddeld rendement van veertig keer het oorspronkelijke investeringsbedrag. We kunnen uiteraard geen enkel rendement garanderen, maar het geeft wel aan wat je kunt verwachten."

Om het publiek vertrouwd te maken met het platform wil Venture FC starten met het aanbieden van een vijftal spelers. Castro denkt onder meer aan Belgische voetballers, maar wil nog geen namen prijs geven. "We hebben nu een lijst van dertig topspelers die zorgvuldig geselecteerd werden door ons team. We hebben een scout die werkt voor een van de topdrieclubs in Portugal. We zijn klaar om samen te werken met een bank of een investeringsfonds, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. We zijn dat nu volop aan het bekijken", zegt Castro.

Alternatieve vormen van financiering zijn aan een opmars bezig in het voetbal. Zo verstevigen investeringsfondsen hun greep op de Europese en Belgische voetbalwereld. Vorig jaar alleen al waren 1.100 voetballers, goed voor een marktwaarde van 1,1 miljard euro, via zogeheten 'third party ownership' in handen van investeringsfondsen, bedrijven of andere voetballers. Dat blijkt uit een studie die KPMG Spanje vorig jaar maakte in opdracht van de European Club Association (ECA).

Achter die investeringsfondsen gaan zeer kapitaalkrachtige en schimmige investeerders schuil, die media-aandacht te allen prijze vermijden, zoals Doyen Sports, mede-eigenaar van topspelers als Falcao en Neymar en het grootste en bekendste investeringsfonds in Europa.

In die context vallen ook met regelmaat de woorden 'mensenhandel', 'witwaspraktijken' en 'slavernij. Toch valt het er niet onder, zegt Wim Bontinck, hoofd van de cel mensenhandel van de federale politie. Hetzelfde geldt voor Venture FC. "Veel van die praktijken lijken niet koosjer, maar vallen juridisch niet onder mensenhandel", aldus Bontinck. Hugo Castro benadrukt dat het bedrijf geen invloed wil uitoefenen op clubs en spelers, zoals bij sommige investeringsfondsen wel het geval is.

"We nemen niet meer dan 20 procent van de economische waarde van een speler over, anders zouden we geen investeerders meer zijn. We vinden ook dat er meer beperkingen en regels moeten komen voor investeringsfondsen in het voetbal (FIFA is het fenomeen 'third party ownership' aan het onderzoeken en wil het vanaf volgend jaar aan banden leggen, DSO). We zullen aan alle wetgeving voldoen en ook volledig transparant zijn. Wie wil investeren, moet zich aanmelden met een officieel identiteitsbewijs. De lijst van investeerders zal beschikbaar zijn voor FIFA en andere organisaties, mochten ze daar om vragen."