Direct naar artikelinhoud

Lawine in Nepal doodt minstens elf alpinisten

Zeker elf alpinisten zijn bij een lawine omgekomen op de top van de Manaslu in Nepal. Reddingswerkers zoeken nog naar drie vermiste klimmers.

Ze waren ongeveer met 25 alpinisten, het gros Fransen, Duitsers en Italianen, en hadden zaterdag bijna de top van de Manaslu bereikt, toen hun tijdelijke kamp in het midden van de nacht bedolven werd onder een lawine. De berg in Nepal is met 8.156 meter de op zeven na hoogste ter wereld, en geldt als een van de gevaarlijkste.

De lawine eiste dan ook minstens elf doden, waaronder een sherpa. Drie leden van de expeditie zijn nog vermist. Nog eens dertien mensen werden levend teruggevonden door reddingwerkers, vijf van hen werden voor dringende medische verzorging per vliegtuig naar Kathmandu overgebracht. Evident was dat niet: door de slechte weersomstandigheden was de zichtbaarheid erg beperkt, en konden de helikopters moeilijk vliegen.

Silvio Mondinelli, een ervaren Italiaan, vertelde dat hij aan het slapen was in zijn tent, toen hij gewekt werd door luid lawaai. Hij voelde hij zijn tent begon te schuiven. "Het duurde maar een paar seconden, maar we moeten zeker 200 meter geschoven hebben. We wisten niet wat er gebeurde." Pas toen de zon een uur later opging, zag Mondinelli welke ravage de lawine had veroorzaakt. Samen met sherpa's van lager gelegen kampen hielp hij een aantal licht gewonden naar beneden.

"De site lijkt helemaal vernield. We zien geen tenten meer, of andere spullen van de klimmers", vertelde Nima Nuru Sherpa, een reisbegeleider die de expeditie organiseerde voor de Franse klimmers uit de groep, aan persagentschap Reuters. Bij de doden zijn zeker zeven Fransen, de man hielp bij het repatriëren van hun lijken naar Kathmandu. In het basiskamp van Manaslu verblijven een aantal overlevenden van de lawine. Volgens Nuru Sherpa overwegen ze om hun tocht te hervatten.

De dodelijke lawine zorgt voor heel wat onrust in Nepal. Vooral de gevolgen voor het toerisme en de klimsport, een belangrijke bron van inkomsten, baren velen zorgen. "Dit is geen goed nieuws voor het bergbeklimmen", zo liet het ministerie van Toerisme weten. "De ramp heeft ons doen beseffen dat we alerter moeten zijn over de grootte van de expedities en hoe we slachtoffers kunnen vermijden."

Nog volgens het ministerie hebben al 232 buitenlandse klimmers toestemming gekregen om de Manaslu te beklimmen tijdens het herfstseizoen, dat deze maand is begonnen. Ze worden begeleid door meer dan 150 gidsen en andere medewerkers. De laatste grote ramp dateert van 1995, toen zeker 42 mensen omkwamen na hevige sneeuwval en lawines in de Mount Everest-regio.