Direct naar artikelinhoud

Obama schrapt rondleidingen in Witte Huis wegens te duur

Het gevecht tussen president Obama en de Republikeinen over de bezuinigingen neemt groteske vormen aan. Sinds dit weekeinde zijn er geen rondleidingen meer door het Witte Huis. Te duur, zegt de regering.

De ophef en verbazing zijn zo groot dat het besluit inmiddels de contouren heeft aangenomen van een stommiteit. De opzet van Obama was duidelijk: hij wilde laten zien wat de miljardenbezuinigingen van de zogeheten sequester, die per 1 maart van kracht zijn geworden, voor gevolgen hebben voor de burgers. En dat is volgens hem de schuld van de Republikeinse oppositie, die met hem niet zou willen spreken over een redelijker en milder alternatief voor de besparingen. Maar met het schrappen van de toeristische rondleidingen door het Witte Huis overspeelde hij zijn hand. Het was te doorzichtig, niemand trapte erin.

Het besluit bleek niet alleen een blunder maar ook een boemerang. De media rekenden uit dat het stopzetten van de rondleidingen niet meer dan 18.000 dollar per week oplevert. De totale besparing staat gelijk aan twee uur vliegen met de Air Force One. Van alle kanten werden alternatieven aangedragen, waarbij de meest absurde uitgaven aan het licht kwamen.

Een kleine bloemlezing: de overheid besteedde een half miljoen dollar aan de ontwikkeling van een speciale shampoo voor honden en katten, 27 miljoen aan pottenbakkerscursussen in Marokko, 325.000 voor een eekhoornrobot en 400.000 dollar aan schilderijen van ministers en staatssecretarissen.

Slimme bezuinigingen

Voor alles zal wel een rechtvaardiging zijn, maar de Republikeinen konden voor het eerst sinds de nederlaag in de presidentsverkiezingen vorig jaar november weer eens lachen. Ze zijn nu aan het handje drukken met de president in het slepende gevecht over de begroting en de schuld. Door een zo grimmig mogelijk beeld te schetsen van de effecten van de sequester en dat te wijten aan de Republikeinse halsstarrigheid, wil Obama de steun van het publiek verwerven. Met de opiniepeilingen in de hand hoopt hij vervolgens de Republikeinen te pressen tot slimmere bezuinigingen en vooral nieuwe belastingverhogingen, waartegen zij zich verzetten.

Obama zal doorgaan met zijn tactiek om buiten de politiek om het publiek te bewerken, maar afgelopen week deed hij iets wat hij altijd verachtte: het organiseren van diners en lunches met senatoren en Congresleden. Dat was vlak na het debacle met de rondleidingen in het Witte Huis. Toeval of niet.