Direct naar artikelinhoud

Rusland krabbelt terug over Syrië

Rusland heeft afstand genomen van uitlatingen van zijn gezant voor Syrië. Die had een dag eerder gezegd dat de Syrische president Assad de controle over het land verliest. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou liet weten dat het Russische standpunt over het bewind in Syrië niet is veranderd.

De drie belangrijkste Russische persbureaus meldden donderdag dat onderminister Michail Bogdanov had gezegd dat een overwinning van de Syrische oppositie niet langer kan worden uitgesloten. "Er is een trend dat de (Syrische, red.) regering in toenemende mate de controle verliest over een steeds groter deel van het gebied."

Deze woorden leken te duiden op een ommezwaai van Rusland, de belangrijkste bondgenoot van het regime in Damascus. Het leek een gevoelige klap voor president Assad, die nog maar weinig vrienden heeft. De Verenigde Staten prezen de Russische regering, die eindelijk onder ogen zou zien dat "de dagen van het Syrische regime zijn geteld".

Maar een dag later kwam, in de woorden van het Amerikaanse persbureau AP, een 'knullige ontkenning'. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat onderminister Bogdanov de mening van de Syrische oppositie en niet die van het Kremlin had weergegeven. Volgens het ministerie heeft Bogdanov het Russische standpunt bevestigd dat er geen alternatief voor een politieke oplossing van het conflict in Syrië bestaat.

De ontkenning geeft aan dat Moskou niet van plan is de steun aan zijn Syrische bondgenoot in te trekken. Een woordvoerder zei dat Rusland blijft pleiten voor een dialoog tussen de Syrische regering en de oppositie, op basis van het akkoord dat in juni werd bereikt op een internationale conferentie in Genève. "Er is en er was geen sprake van dat ons principiële standpunt over Syrië wordt ingetrokken", aldus de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.