Direct naar artikelinhoud

Romafamilie krijgt schade-vergoeding

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België veroordeeld omdat het een Servische familie asielzoekers een maand lang op straat liet leven, om ze vervolgens terug te sturen. Ons land moet hen 22.750 euro morele schadevergoeding betalen.

De Europese rechters vinden het niet hun taak om te oordelen of de familie al dan niet asiel had moeten krijgen. Maar ze onderstrepen wel dat een koppel met kinderen op deze manier aan hun lot overlaten, neerkomt op "een onmenselijke of onterende behandeling".

De feiten dateren van de herfst van 2011. De betrokken Roma-familie was in maart in ons land aangekomen met drie kinderen van 4, 7 en 10 jaar, waarvan het oudste met een handicap. Later op het jaar beviel de moeder van een vierde kind.

De familie kon eerst terecht in een opvangcentrum. Na een bevel om het grondgebied te verlaten, kwamen ze op straat te staan. "Ze hebben negen dagen doorgebracht op een plein in Brussel. Nadien volgden nog drie weken in een Brussels station", aldus het mensenrechtenhof. De Belgische autoriteiten hebben "de kwetsbaarheid van de familie niet behoorlijk in rekening genomen", oordeelt het mensenrechtenhof, "ongeacht de verzadiging van het asielnetwerk in België op dat moment".