Direct naar artikelinhoud

Swiggers zwijgt over vereffening Arco

Directievoorzitster en co-vereffenaar Francine Swiggers wil voorlopig niets kwijt over de financiële middelen van Arco. Ze verwijst naar het verslag dat over een tiental dagen publiek wordt, een jaar na de start van de vereffening van de Groep Arco. Swiggers werd in december vorig jaar aangesteld tot een van de drie vereffenaars van de Groep Arco, naast Arco- directeur Marc Tinant en bedrijfsrevisor Ludo Foqué, die evenmin bereid was tot meer commentaar. Het drietal vereffent drie coöperatieve vennootschappen van de Groep Arco: Arcofin, Arcopar en Arcoplus.

Arco bezit via die vehikels belangen in Belgacom, VDK Spaarbank en Elia, maar belegde vooral in Dexia. De Groep Arco had eind 2010 welgeteld 249,9 miljoen Dexia-aandelen in de boeken staan, aan een koers van 9,88 euro. Dat komt neer op een boekwaarde van 2,47 miljard euro.

Maar die waarde is inmiddels bijna helemaal in rook opgegaan, want Dexia's beurskoers is verschrompeld tot 10 eurocent en een heropleving is uitgesloten. Bij een koers van 10 eurocent zijn de Dexia-aandelen van Arco amper 24,99 miljoen euro waard. Het beleggings- verlies komt zo uit op 2,22 miljard euro.

Swiggers is overigens nog steeds bestuurder bij Dexia, maar zal er opstappen na de kapitaalverhoging, die eind volgende maand goedkeuring moet krijgen van de aandeelhouders. Na die verwachte operatie zullen de Belgische en Franse staat bijna het hele Dexia-kapitaal in handen krijgen. Swiggers zit al sinds 2007 in Dexia's raad van bestuur.