Direct naar artikelinhoud

Politie vermoedt dat gevangene boeien zelf loskreeg

De politievrouw die niet kon verhinderen dat een Franse ontsnappingskoning vlak voor de gevangenis van Sint-Gillis uit de combi vluchtte, vermoedt dat de drugsbaron zijn boeien loswrikte tijdens de rit.

Twintig seconden lang hadden de bewakingscamera's aan de gevangenis van Sint-Gillis vrijdag de Franse gangster min of meer in beeld. De opnames beginnen met de combi die voor de gevangenis arriveert en eindigen met een uit beeld spurtende Sabri Bouazza, die recent door de onderzoeksrechter in Brussel was aangehouden in een drugsdossier.

Al van vlak na de ontsnapping bestaat er twijfel of Bouazza wel geboeid was. Het parket van Brussel houdt tot op vandaag vol dat Bouazza we degelijk geboeid was toen hij vertrok in Brussel.

Meer: zijn handen waren op zijn rug geboeid en vastgemaakt aan een veiligheidsriem rond zijn middel, zegt het parket. Datzelfde parket zei gisteren dat het evenwel niet kan bevestigen of Bouazza op de beelden van de gevangeniscamera's nog altijd zijn handboeien om heeft.

De chauffeur van de combi en de agente die achterin naast Bouazza zat, vertelden tijdens een verhoor als getuige dat alles normaal was tot bij de aankomst aan de gevangenis. In tegenstelling tot het parket van Brussel spreekt de jonge politievrouw Emily T. - bij de politie sinds 2010 - niet over harde porren met de schouder door Sabri Bouazza maar wel van plotse en meerdere harde klappen op haar borstkas.

Op het proces-verbaal ontkent ze dat zij de boeien van de Franse drugsbaron heeft losgemaakt. Ze oppert dat Bouazza zijn boeien ongemerkt los moet hebben gekregen. De boeien werden ook niet in de combi teruggevonden.

Volgens Jacques Devaux, directeur coördinatie van de Brusselse federale politie, kregen ze tot nu toe alvast geen klachten over de gebruikte handboeien.

"Integendeel, we zijn zelfs erg tevreden over de kwaliteiten van onze handboeien. Voor zover bekend zijn ze bijzonder moeilijk open te krijgen. Maar sommige mensen zijn natuurlijk heel soepel. En die Fransman had al een voorgeschiedenis" (Bouazza ontsnapte eerder al in Frankrijk uit een celwagen, BJM).

Over het feit dat zijn politiemensen blijkbaar niet wisten dat er bij het transport van Bouazza een hoog vluchtgevaar was, wil Devaux niets kwijt. "De analyse moet nog gebeuren. We beschikken nog niet over alle elementen van het onderzoek."