Direct naar artikelinhoud

Schrijver Tom Lanoye haalt fors uit naar N-VA

Tom Lanoye heeft op de Nederlandse radio zwaar uitgehaald naar de N-VA. ‘Ik hoop en denk dat de Vlaamse nationalisten zullen bewijzen dat de republiek Vlaanderen naadloos zal lijken op België.’ Het is niet de eerste keer dat de N-VA tegenwind krijgt vanuit de culturele wereld.

De NOS interviewde Lanoye naar aanleiding van het Belgische formatierecord (zie hiernaast). Volgens de schrijver/columnist is het Vlaams-nationalisme, zoals uitgedragen door de N-VA van Bart De Wever, het kernprobleem van het Belgische immobilisme. “Het is democratisch nationalisme, maar de N-VA is tegelijk een nationalistische zweeppartij die intern aarzelt of ze de macht wel wil bekleden. Als ze dat niet doet, bewijst ze dat de Belgische structuur niet meer werkt. Het is een democratisch deficit in de federale structuur, en de nationalisten zullen nooit toestaan dat dat zich herstelt.”

Lanoye gelooft niet in een Vlaamse republiek. Nu niet, maar ook op langere termijn niet. “Ik hoop en ik denk dat de Vlaamse nationalisten zullen bewijzen dat de republiek Vlaanderen naadloos zal lijken op België.” De auteur vindt dat Vlaanderen vadsig en overmoedig is geworden en hekelt het “economisch revanchisme” tegenover Wallonië. “Vlamingen zijn bevrijde slaven, maar slechte meesters.”

Op de radio haalt Lanoye niet alleen uit naar het oprukken van de “monocultuur” in Vlaanderen, maar uit hij de ook de vrees dat het Belgische probleem in een bredere context past. Dat het ook een internationaal probleem is. “België is de verklikkerlamp van Europa. Als België er werkelijk niet meer in slaagt te functioneren, als men inderdaad zegt: ‘Het is onmogelijk om samen te werken met verschillende culturen, talen, uitgangspunten, politieke grondstromen’, wat zegt dat dan over het Europese project? Het is het hooglied van de versplintering.”

De uithaal van Lanoye is opmerkelijk omdat hij de laatste tijd niet erg aanwezig was in het publieke debat. Hij staat in de culturele wereld niet alleen met zijn kritiek op de N-VA. Twee maanden geleden ondertekenden ruim tweehonderd acteurs, muzikanten en kunstenaars een open brief die expliciet gericht was tegen de partij van De Wever. Ze wilden zich verzetten tegen de Vlaamse identiteit die de partij uitdraagt, en benadrukken dat niet elke Vlaming denkt zoals de N-VA. (JV)