Direct naar artikelinhoud

Trump had makkelijker job verwacht

Autorijden mist hij nog het meest, hij voelt zich vaak opgesloten in een cocon en staat er versteld van hoe moeilijk zijn nieuwe baan is. 'Ik dacht dat het makkelijker zou zijn', zegt president Trump.

Ook vroeger was de miljardair en vastgoedtycoon er al aan gewend dat hij weinig privacy had, maar in een interview met persbureau Reuters ter gelegenheid van zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis zegt hij verrast te zijn over hoe weinig privacy hij nu als president heeft. "Je zit echt vast in je eigen kleine cocon, je hebt zo veel bewaking dat je nergens heen kunt."

Sinds hij in het Witte Huis zit, heeft hij het regelmatig aan de stok met de media, die hij steevast de 'nepmedia' noemt. Uit ergernis over de volgens hem 'oneerlijke' manier waarop ze hem behandelden, gaf hij onder meer verstek voor het diner voor de Witte Huis-correspondenten. Maar de volgende keer, verzekert Trump, zal hij wel komen.

Noord-Korea vormt volgens hem het grootste buitenlandse probleem waarmee hij als president wordt geconfronteerd. "Er is een kans dat het uitloopt op een enorm, enorm conflict met Noord-Korea. Absoluut." Maar de Verenigde Staten hopen de crisis rond het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma nog steeds langs vreedzame weg op te lossen, ook al blijft de militaire optie op tafel.

Kim Jong-un

Op de vraag of hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wel als een rationeel denkend figuur beschouwt, wijst Trump erop dat Kim Jong-un al heel jong de leiding over zijn land moest overnemen. "Daarmee wil ik niets goeds over hem zeggen of het omgekeerde, ik zeg alleen dat zoiets heel moeilijk is om te doen. Of hij rationeel is of niet, daar heb ik geen mening over. Ik hoop van wel."

Opvallend is hoe lovend Trump zich uitlaat over China en de pogingen van president Xi Jinping om Noord-Korea af te houden van een nieuwe kernproef. "Hij is een heel goede man en ik heb hem heel goed leren kennen. Ik weet dat hij iets zou willen doen, maar misschien lukt het hem niet", zegt Trump.

Ondertussen liet ook Trumps voorganger van zich horen. Op een privé-event donderdagavond in Manhattan liet Obama fijntjes weten dat Obamacare, de naar hem genoemde algemene ziekteverzekering, ondertussen populairder is dan de president die als sinds zijn aantreden probeert die verzekering te laten schrappen. Volgens een nieuwe poll van televisiezender CNN heeft Trump nu een approval rate van amper 44 procent, terwijl 47 procent van de ondervraagden zich voor Obamacare uitsprak.