Direct naar artikelinhoud

Rupert Murdoch ziet zoon James liever niet als zijn opvolger bij News Corp

Het afluisterschandaal binnen mediagroep News Corp lijkt de plannen van James Murdoch om zijn vader Rupert als topman van het bedrijf op te volgen definitief gefnuikt te hebben.

Tijdens de presentatie van de laatste kwartaalcijfers zei News Corp-topman Rupert Murdoch dat operationeel directeur Chase Carey hem zou opvolgen “als er ooit iets met hem zou gebeuren”. “Wij leiden News Corp als een team en ik ben er zeker van dat hij meteen zou inspringen als ik overreden zou worden door een bus of zo.” Grappend klonk het nog dat “hij wel hoopt dat de job in de nabije toekomst niet vacant komt”.

Het is voor het eerst dat de Australische mediatycoon te kennen geeft dat zijn zoon niet de eerste keuze is voor zijn opvolging als CEO, onder meer eigenaar van Fox TV, The Times, The Wall Street Journal, tal van kabelmaatschappijen en de Britse tabloid The Sun. Blijkbaar is James te geschonden uit de afluisteraffaire gekomen. Hij was dan ook diegene aan wie de Britse media binnen News Corp, dus ook het in opspraak gekomen News of the World, destijds moesten rapporteren. Hij wordt er ook van beschuldigd gelogen te hebben tegen de parlementaire hoorcommissie die ingesteld werd toen bleek dat de News of the World-journalisten in hun zoektocht naar primeurs telefoons aftapten. Hij beweerde geen weet te hebben van een e-mail die bewijst dat de afluisterpraktijken bij de krant wijdverspreid waren, maar dat spraken twee voormalige medewerkers formeel tegen.

‘Veilige keuze’

Toch schrijft Murdoch senior, die tijdens diezelfde verhoren nog verklaarde het liefst opgevolgd te worden door een van zijn kinderen, zijn zoon niet helemaal af. Na de presentatie van de cijfers vertelde hij de pers dat Chase en hij “het volste vertrouwen hebben in James”.

Dat Chase Carey de uitverkorene van de Australische mediabaas is, is op zich niet verwonderlijk. De man met de krulsnor wist ongeschonden uit Hackergate te komen en wordt door analisten beschouwd als “een veilige keuze”. Bovendien is hij met een staat van dienst van drieëntwintig jaar bij News Corp een veteraan binnen het bedrijf en is hij nu al de feitelijke nummer twee binnen de hiërarchie van News Corp, direct boven zoon Murdoch, die in maart nog gepromoveerd werd tot directeur voor de internationale divisie van het mediabedrijf. Zo was hij het volgens The New York Times die samen met Murdoch senior besliste af te zien van het overnamebod op de Britse satellietzender BSkyB.

De grote invloed van Carey werd ook duidelijk tijdens de presentatie van de cijfers. Hij beloofde aandeelhouders voortaan vooral op het terugkopen van aandelen te willen focussen en niet op het opkopen van nieuwe peperdure mediabedrijven. Een geruststelling voor hen, want het binnenhalen van het sociale netwerk MySpace en The Wall Street Journaal waren in de cijfers geen onverdeelde successen. (ST)