Direct naar artikelinhoud

Minister Turtelboom gaat medische test bij politie onderzoeken

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) is bereid te onderzoeken of het nodig is dat ex-kankerpatiënten twee jaar dienen te wachten na hun behandeling voor ze zich kandidaat mogen stellen voor een job bij de politie.

Turtelboom reageert daarmee op het verhaal van Zoë Parys. De 31-jarige Antwerpse vertelde afgelopen weekend in deze krant hoe ze zich negen maanden door allerlei examens en testen worstelde om commissaris te kunnen worden bij de federale politie. Zoë slaagde glansrijk. Meer nog: van de honderden kandidaten kwam ze als een van de besten uit de bus. Maar tijdens de afsluitende medische test kwam de koude douche. Zoë maakt geen kans bij de politie omdat ze borstkanker heeft gehad.

Een perfect sluitende afwijzing, tenminste volgens het politiereglement. Dat bepaalt dat kandidaat-agenten die kanker hebben gehad medisch pas geschikt kunnen worden bevonden als ze twee jaar uit behandeling zijn. En dat is al een versoepeling, vroeger was het vijf jaar.

Zoë was 29 toen ze een knobbeltje in haar borst liet onderzoeken. Haar grootste vrees kwam uit: het was kanker. Ze liet haar linkerborst wegnemen en onderging vier maanden chemotherapie. In maart van dit jaar ondertekende haar oncoloog een document waarmee hij verklaart dat Zoë in remissie is, dat het ziektebeeld dus verdwenen is. Maar officieel zal ze pas in februari 2012 twee jaar behandelingsvrij zijn. Die termijn vindt Zoë pure discriminatie.

Minister Turtelboom heeft wel oren naar de klacht van de Antwerpse. "Het klopt wat ze zegt. De ene kanker is de andere niet en sommige mensen herstellen nu eenmaal sneller dan andere. Je kunt niet alles over één kam scheren. Daarom zal ik met de medische dienst van de politie bekijken of het nodig is dat we twee jaar moeten blijven wachten."

Simpel

Turtelboom wijst erop dat de termijn al van vijf naar twee jaar werd gebracht. "Maar ik wil een herevaluatie zeker niet uit de weg gaan. Ik moet alleen een valabel alternatief hebben. Daarover wil ik overleg plegen met de politie en de vakbonden." Het is zeker niet de bedoeling, zegt Turtelboom, om voortaan alle ex-kankerdossiers apart te gaan bekijken.

De medische testen in een vroeger stadium laten plaatsvinden, zoals her en der gesuggereerd wordt, is voor Turtelboom geen optie. "Dan ga je vooraf triëren op basis van gezondheid en dat mag niet. De arbeidswetgeving verbiedt dat. Bovendien moet een medische keuring zo dicht mogelijk bij een effectieve indiensttreding gebeuren."

Voor Zoë kan het ook simpeler. "Als ik op dag één op een document had kunnen aanvinken dat ik de laatste twee jaar in behandeling was geweest voor kanker, dan hadden ze me onmiddellijk uit de selectie kunnen zwieren." Volgens de vakbonden is het een geldkwestie: medische onderzoeken kosten nu eenmaal veel geld, en hoe later in de procedure, hoe minder kandidaten er overblijven om te onderzoeken.