Direct naar artikelinhoud

Doodstraf voor homo’s opnieuw op agenda in Oeganda

De Oegandese autoriteiten debatteren over een homofobe wet die verschillende homoseksuele handelingen wil bestraffen met de doodstraf. Het wetsontwerp stond in 2009 al op de agenda, maar werd onder internationale druk in de koelkast gezet.

“Het is een grote schok dat deze afschuwelijke antihomowet er nu misschien toch nog komt, hoewel we er twee jaar lang tegen hebben gevochten”, zegt Cary Alan Johnson van de International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC) in een persbericht. “De wereld mag dit niet toestaan.”

Het Oegandese parlement debatteert momenteel over het wetsvoorstel en komt naar alle waarschijnlijkheid nog deze week met een besluit. Mensenrechtenorganisaties zijn verontwaardigd en roepen de internationale gemeenschap op tot protest. Internationale druk bracht de Oegandese president Museveni er in 2009 toe het voorstel van tafel te vegen.

Homoseksualiteit is sowieso strafbaar in Oeganda, maar parlementslid David Bahati wou in 2009 de strafmaat verhogen. In zijn voorstel stond dat homo’s en lesbiennes in bepaalde gevallen de doodstraf kunnen krijgen, onder meer wanneer de “homoseksuele daad” wordt bedreven met iemand die minderjarig of seropositief is.

Bij de recente onderhandelingen heeft een voorstander van de wet in het parlement al laten weten dat hij de doodstraf voor “bepaalde homoseksuele handelingen” wil laten schrappen. De omstreden Afrikaanse bisschop Martin Ssempa daarentegen roept de parlementsleden op de wet zo snel mogelijk te stemmen. “Het parlement moet de kans krijgen om over de wet te discussiëren en ze goed te keuren, want homoseksualiteit doodt onze maatschappij”, verklaarde hij aan het persagentschap AP.

De Anglicaanse bisschop Christopher Senyonjo, een hevige tegenstander van het voorstel, waarschuwt de regering dat deze wet homoseksualiteit niet zal uitbannen. Bovendien zal het de strijd tegen hiv en aids volgens hem verder bemoeilijken doordat het holebi’s criminaliseert.

Aandacht afleiden

In Oeganda bestaat er een brede homofobe onderstroom. Begin dit jaar werd de homoseksuele activist David Kato omgebracht nadat een tabloid hem had geout. De politie ontkende evenwel dat zijn overlijden iets te maken had met zijn seksuele geaardheid. Zeker na de dood van Kato leek het onmogelijk dat het parlement het beruchte wetsvoorstel zou oprakelen.

“Volgens ons wil de regering via deze wet de aandacht afleiden van de problemen in het land”, zegt Johnson. Bij protesten tegen de hoge energie- en voedselprijzen zijn de voorbije weken verschillende doden gevallen. (SV)