Direct naar artikelinhoud

200 apothekers sjoemelden met kassasysteem

200 apothekers moeten de fiscus 7 miljoen euro omdat ze jarenlang zwarte inkomsten hebben opgestreken. Daarvoor maakten ze gebruik speciale software.

De eerste apotheker liep bijna drie jaar geleden tegen de lamp na een bezoek van een belastingambtenaar. Die stelde vast dat een deel van zijn kassainkomsten voor de fiscus verborgen waren gebleven. De apotheker in kwestie had daarvoor beroep gedaan op een computerprogramma waarmee het mogelijk was om reeds geregistreerde kassainkomsten te verminderen, om zo onbelaste, zwarte inkomsten te krijgen. Die zouden gehaald worden uit magistrale bereidingen, schoonheidsproducten, babyvoeding en niet-RIZIV-gebonden artikelen.

De software voor het programma werd ontwikkeld door Farmad, een bedrijf uit Sint-Niklaas. De hoofdzetel werd na de ontdekking doorgelicht, en ook andere apothekers kregen inspecteurs over de vloer. Tot nu toe zijn er 200 anderen die op dezelfde manier hun kassasysteem manipuleerden. "Samen zijn die goed voor een gezamenlijke meeropbrengst van 7 miljoen euro aan inkomstenbelastingen", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de fiscus, in De Tijd. Die moeten ze nu terugbetalen.

Het is volgens de krant, die het nieuws over de miljoenenfraude afgelopen weekend naar buiten bracht, mogelijk dat nog meer apothekers fraudeerden. Farmad, een in de sector zeer populair bedrijf, zou meer dan 1.300 klanten tellen. Adyns wijst er ook op dat die, tegen betaling, een bijkomende softwaremodule konden kopen waarmee ze sporen van manipulaties konden uitwissen.

Het gerechtelijk onderzoek is intussen afgesloten. In totaal zullen achttien partijen worden vervolgd. De apothekersbond meldt nog dat alle kassasystemen vandaag in principe sluitend zijn.