Direct naar artikelinhoud

Schutter richt bloedbad aan op school

Bij een schietpartij in een lagere school in Newtown, een stadje in de Amerikaanse staat Connecticut, zijn minstens twintig kinderen en zes volwassenen om het leven gebracht. De schutter, een zoon van een van de gedode leerkrachten, pleegde zelfmoord.

Vrijdag, om 9.41 uur in de ochtend, registreert de Amerikaanse alarmlijn 911 in Connecticut een noodoproep over een schutter in de lagere school 'Sandy Hook' in Newtown, een stadje op ruim honderd kilometer van New York. De politie komt massaal ter plaatse en omcirkelt het gebouw met getrokken geweren. Een tijd lang doet het gerucht de ronde over twee schutters, later blijkt het om een jonge man te gaan. Hij is zwaar bewapend en heeft minstens een halfautomatisch wapen bij zich. Volgens tv-zender CNN arresteert de politie na de evacuatie van de school nog een tweede man in camouflagekledij die rondhangt in de bosjes rond de schoolgebouwen. Zijn rol is nog onduidelijk.

Minstens een leerkracht, gealarmeerd door het geluid van geweervuur, heeft tijdens de dodelijke schietpartij de deur van zijn klas op slot gedaan en alle leerlingen samengebracht in een hoek van het lokaal. Ooggetuigen zeggen dat ze via het intercomsysteem van de school hoorden dat er iets aan de hand was. Mogelijk heeft iemand dat communicatiesysteem bewust aangezet, om leerkrachten te alarmeren. Een kind beschreef aan zijn vader het lawaai als 'blikjes die op elkaar vallen', andere getuigen spreken van het geluid van 'honderden' kogels.

Terwijl ouders in paniek toestromen, krijgen leerlingen van politieagenten de opdracht om hun ogen te sluiten terwijl ze de school verlaten, hun armpjes over de schouders van hun voorganger geslagen. Sommige kinderen hebben bloed op hun kleren. Even na de middag kondigt de politie op een persconferentie aan dat de veiligheid gegarandeerd is in de omgeving van de school. Volgens de plaatselijke krant Hartford Courant is een volledige klas vermist.

De tol is zwaar: zes volwassenen en minstens twintig kinderen komen om het leven, waarvan achttien ter plaatse en twee in het ziekenhuis. De directeur is in het been geschoten, het is onduidelijk of hij de aanval overleefd heeft. Ook de schoolpsycholoog zou dood zijn. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niet veel bekend omdat de autoriteiten eerst alle nabestaanden willen inlichten.

De schutter, een twintigjarige man is in de school gestorven. Volgens de krant The New York Timespleegde de man zelfmoord. Volgens Amerikaanse televisiezenders heet de man Adam Lanza en gaf zijn moeder les op de school. Hij doodde haar in haar klasje. In Hoboken, New Jersey, werd er ook een lijk gevonden. Eerst werd gemeld dat het een familielid was van Lanza, maar de politie wilde dat bericht niet bevestigen.

Het incident is de tweede dodelijkste schietpartij op een Amerikaanse school, na het drama op de campus van de Texaanse universiteit Virginia Tech in april 2007. Toen doodde een student 32 mensen en pleegde daarna zelfmoord. >> 3