Direct naar artikelinhoud

Peking zoekt uitweg voor blinde dissident Chen

Een studie in het buitenland kan de oplossing zijn voor de impasse rond de blinde activist Chen Guangcheng. Dat aanbod lijkt de kou tussen China en de VS uit de lucht te gaan halen.

De Chinese regering lijkt bereid de blinde activist Chen Guangcheng een uitweg te bieden. Chen kan 'net als andere Chinese burgers' een verzoek indienen om in het buitenland te studeren, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking weten. De opening kwam een dag nadat de activist had laten weten dat hij niet in China wil blijven, omdat zijn gezin zich er niet meer veilig voelt.

De Amerikaanse regering reageerde voorzichtig positief op het Chinese aanbod, dat een einde kan maken aan een gevoelig incident tussen beide grootmachten. Chen zocht vorige week de bescherming van de Amerikaanse ambassade, nadat hij aan het huisarrest in zijn dorp in de provincie Shandong had weten te ontsnappen.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, die in Peking is voor regulier topoverleg met de Chinese leiding, zei gisteravond dat het nieuwe aanbod een hoopvolle stap is. Ze tekende er bij aan dat er pas echt een oplossing is als de details nader zijn uitgewerkt.

Clintons voorzichtige toon wordt ingegeven door enkele tumultueuze dagen, waarin de Amerikaanse diplomatie zwaar op de proef werd gesteld. Washington had het moeilijk met de manier waarop Peking omsprong met eerdere toezeggingen en met de 40-jarige activist zelf. Die wilde eerst wel in China blijven, om vervolgens zijn mening te veranderen.

Gisteren zat Chen nog in een ziekenhuis in Peking, waar hij woensdag door de VS-ambassadeur naartoe was gebracht voor behandeling van zijn gewonde voet.

Tot de vitale details die nog moeten worden uitgewerkt, behoren de toekomst van Chens familie. Of zijn vrouw en hun zoon en dochter mee mogen naar het buitenland, is onduidelijk. Ook het lot van Chens moeder en van een broer en een neef die na zijn ontsnapping werden gearresteerd, is onbekend. De activist liet eerder weten dat hij garanties voor hun veiligheid wil.

Met het nieuwe studiecompromis werd in ieder geval voorkomen dat het eind van de reguliere strategische topontmoeting tussen Peking en Washington geheel door de kwestie werd overschaduwd.