Direct naar artikelinhoud

D'hont brengt Ullrich in nauwe schoentjes

Brussel l In een door ex-verzorger Jef D'hont opgenomen conversatie met Rudy Pevenage, steun en toeverlaat van ex-wielrenner Jan Ullrich, geeft Pevenage volgens het Duitse weekblad Focus toe dat Ullrich de Tour in 1997 won op doping.

Uit het gesprek blijkt ook de rol van Pevenage in de organisatie van het epogebruik in de jaren negentig én de bloedtransfusies vanaf 2000 bij Telekom.

Beeld u het zich even in. Rudy Pevenage en Jef D'hont, op 16 maart van dit jaar ten huize D'hont bij een frisse pint gezellig keuvelend over de gouden epo-jaren. Gezellig? Ware het niet met een bandrecordertje in de borstzak van D'hont, dat buiten medeweten van Pevenage woord voor woord registreert. Gladde jongens onder elkaar. Waarbij D'hont er fijntjes op wijst dat Ullrich het hele tijdperk meemaakte. "Ja", kaatst Pevenage terug. "En op die manier heeft hij ook de Tour gewonnen, niet?" D'hont bevestigt. "En hij had ook de Tour van 1996 kunnen winnen", voegt hij eraan toe. Pevenage: "Absoluut."

Epo in de jaren negentig, bloeddoping tot het einde van zijn carrière. Dát waren, zo leerde Focus nog uit de onderschepte gesprekstape, dé wondermiddelen van 'Der Jan'. Met Pevenage in een adviserende rol. "30 tot 40 procent van de renners wist ervan. Later iedereen", luidt het. Waarop plots ook de naam Lance Armstrong valt. "Ik snap niet waarom Jan 'de andere' nooit heeft kunnen verslaan", verwondert Pevenage zich over Armstrongs bloedparameters. "Die Amerikaan is echt ongelooflijk, vertrouwde iemand me ooit toe. Hij start de Tour met een hematocriet van 46 en hij beëindigt hem ook met 46. Hoe verklaar je dát?", vraagt hij zich af. D'hont: "Met bloeddoping."

Ook over de relatie van Ullrich en Pevenage met de omstreden dokter Fuentes beweert Focus stilaan klare wijn te kunnen schenken. Eerder op het jaar troffen speurders bij een huiszoeking in Pevenages woning in Geraardsbergen reisdocumenten aan van 'meerdere' trips naar Madrid, waar Fuentes zijn praktijk runde. Een van die trips zou, volgens verklaringen van de Spaanse onderzoeksrechter Enrique Gomez Bastida tegenover de Duitse dopingexperts Angel Alonso en Werner Franke, dateren van 10 mei 2006, op de rustdag van de Giro toen het peloton de oversteek maakte van België naar Italië. Acht dagen later won Ullrich de tijdrit in Pontedera.

Bij Ullrich bleef het gisteren muisstil. Pevenage zei alleen dit, officieel: "Ik weet van niets. Ik heb niets te melden." (JDK)

30 tot 40 procent van de renners wist ervan.

Later iedereen