Direct naar artikelinhoud

Referendum kondigt kater aan voor Italië én Europa

Dreigt na de brexit de volgende crisis voor de Europese Unie? Volgens de peilingen gaan de Italianen begin december tegen hervormingen van de grondwet stemmen.

Volgende maand, op 4 december, trekken de Italianen naar de stembus. Officieel stemmen ze er voor of tegen het herschrijven van 45 artikelen uit de Grondwet van 1948. Een van de grootste hervormingen is die van de Senaat en het parlement. Volgens Renzi zijn de verhoudingen tussen de twee ongezond: de Senaat, die uit 315 leden bestaat, zou te vaak wetten vertragen of blokkeren. De premier wil de Senaat reduceren tot honderd leden, bestaande uit lokale politici en burgemeesters.

Volgens de peilingen ziet het er voor Renzi niet goed uit. De meeste Italianen zouden nee gaan stemmen, en de voorsprong van dat kamp wordt steeds groter. Bij de recentste polls is de voorsprong van de nee-stemmers gegroeid tot 5 à 7 procent. Een kwart van de kiezers zou nog niet beslist hebben, zo meldt persagentschap Reuters, maar dat aantal slinkt terwijl de voorsprong van het nee-kamp groeit.

Vijfsterrenbeweging

De gevolgen van de uitslag van het referendum beperken zich echter niet tot de hervormingen. Matteo Renzi liet een tijd geleden optekenen dat hij bij een nee-stem zou opstappen als premier. Hij trok zijn woorden snel terug, maar toch lijkt het referendum steeds meer een populariteitstest te worden, iets waar de oppositie onder leiding van de Vijfsterrenbeweging van de voormalige komiek Beppe Grillo gretig op inspeelt. Bovendien heeft de populariteit van de huidige premier erg te lijden onder de vluchtelingencrisis.