Direct naar artikelinhoud

San Marino: 'Müller, je scoort niet eens tegen amateurs'

Spelen tegen San Marino is tijdverlies, had Thomas Müller laten verstaan na de 8-0-zege van Duitsland. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij het ministaatje, dat de aanvaller nu stevig van antwoord dient. 'Voetbal is van iedereen.'

Na zijn vileine open brief aan de Duitse voetbalvedette Thomas Müller kreeg Alan Gasperoni, woordvoerder van het olympisch comité van San Marino, zoveel vriendschapsverzoeken dat Facebook besloot zijn account te sluiten. Gasperoni reageerde op laatdunkende uitspraken van Müller. Die zei na de 8-0-overwinning van afgelopen weekend dat de WK-kwalificatiewedstrijd tegen voetbaldwerg San Marino "niets met professioneel voetbal te maken had". Gasperoni gaf hem duidelijke redenen waarom een wedstrijd als San Marino-Duitsland gespeeld moet worden.

"Lieve Thomas," begint de olympisch woordvoerder, "je hoeft niet te komen. Je zou ook met je vrouw op de bank van je luxehuis kunnen zitten. Of misschien is er een evenement van een van je sponsors waar je duizenden euro's had kunnen ophalen. Maar laat me je toch tien goede redenen geven."

Als eerste reden noemt Gasperoni het feit dat Müller zelfs tegen een voetbalploeg vol amateurs niet kan scoren. "Maar het is vooral ook om duidelijk te maken dat voetbal van iedereen is die van de sport houdt. Of je het nu leuk vindt of niet."

Müller meent dat voetballen tegen landen als San Marino onnodige risico's op blessures oplevert. "Waarom spelen we dit soort wedstrijden terwijl we al zo'n druk schema hebben?", vroeg de aanvaller van Bayern München zich hardop af. Uit de open brief van Gasperoni: "Wij hebben wel mooi aan de honderden journalisten uit heel Europa kunnen laten zien dat er nog steeds mannen zijn die hun dromen volgen en niet de cheques."

Publieke excuses

Met de opbrengst van de wedstrijd kan San Marino een voetbalveld aanleggen in het afgelegen dorpje Acquaviva, schrijft Gasperoni. "Met het geld dat verdiend is met die negentig minuten voetbal kunnen we ook bouwen aan veiligere stadions en voetbalscholen. U kunt dat allemaal betalen met een halfjaar salaris, wij met maar negentig minuten voetbal. Niet slecht, toch?"

Ook de sportminister van San Marino voelt zich genoodzaakt om te reageren op de uitspraken van de Duitser. Hij eist zelfs publiekelijke excuses van Müller. Gasperoni sluit zijn brief af met een persoonlijke sneer. "Wat ook duidelijk is geworden: zelfs onder het mooiste Adidas-shirt zul je altijd degene zijn die witte sokken in zijn sandalen draagt."