Direct naar artikelinhoud

Douane onderschept pak meer beschermde dieren

De douane onderschepte dit jaar op luchthavens in ons land al meer dan 400 beschermde dieren. Het betreft 316 kameleons uit Burundi en Uganda, 83 papegaaien uit Marokko en België en 2 schildpadden uit Marokko. Dat zijn er opvallend meer dan de voorbije jaren, zo blijkt uit een antwoord van federaal minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V). In 2009 werden geen levende diersoorten aangetroffen, terwijl er in 2010 37 schildpadden en 61 papegaaien in beslag werden genomen. In 2011 werden er vier schildpadden onderschept.

Vaak is ons land slechts een doorvoerhaven. Zo waren de meeste van de in 2012 in beslag genomen dieren bestemd voor Duitsland, Marokko en Tsjechië.

Trajectcontrole E17 levert bijna 20.000 bekeuringen op

Na een maand trajectcontrole op het viaduct van Gentbrugge (E17) richting Kortrijk, heeft de wegpolitie van Oost-Vlaanderen 19.269 bestuurders beboet. Dat komt neer op bijna 26 processen-verbaal of onmiddellijke inningen per uur. Dat meldt de federale politie. Ophet viaduct, waar het systeem de gemiddelde snelheid van een voertuig tussen twee punten meet, geldt een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur.Er rijden op weekdagen zowat 60.000 voertuigen over het viaduct van Gentbrugge richting Kortrijk en in het weekend 40.000 voertuigen. De hoogst geregistreerde gemiddelde snelheid bedroeg liefst 183 kilometer per uur.

Aantal oproepen naar Zelfmoordlijn sterk gestegen

Het aantal oproepen naar de Zelfmoordlijn is in het eerste halfjaar van 2012 sterk gestegen. Dat meldt het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ). Het centrum ziet een betere bekendheid van de lijn en een groeiende waakzaamheid in de maatschappij als mogelijke oorzaken.

In de eerste helft van 2012 werden 5.582 oproepen beantwoord, ruim 1.000 oproepen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om 5.001 telefonische oproepen en 581 chatgesprekken. Kirsten Pauwels, directrice van het CPZ. "De hoge zelfmoordcijfers in Vlaanderen worden wel eens in verband gebracht met het stigma op psychische problemen en het zoeken naar hulp. Als we er in slagen die drempel om hulp te zoeken te verlagen, zitten we echt op de goede weg."