Direct naar artikelinhoud

Lecluyse en Heersbrandt halen brons

Op de tweede dag van het Europees kampioenschap zwemmen kortebaan hebben Fanny Lecluyse en François Heersbrandt voor euforie in het Belgische kamp gezorgd door allebei brons te veroveren in een Belgisch record. Lecluyse deed dat op de 200m schoolslag en Heersbrandt op de 100m vlinderslag.

Na haar tiende plaats op de 200m schoolslag op het WK langebaan, weerlegde Fanny Lecluyse alle lovende kritieken met de uitspraak dat zij pas tevreden zou zijn als ze op een EK of WK een medaille zou veroveren. Bij de eerstvolgende gelegenheid voegde ze de daad bij het woord. Gisterenvoormiddag verzekerde Lecluyse zich gedecideerd van een finaleplaats op de 200m schoolslag door in de reeksen een derde tijd (2:23.29) op de tabellen te zetten.

Belgisch record

In de finale zwom ze in baan vijf naast Europees recordhoudster Rikke Möller Pedersen. Lecluyse zette zich vanaf de start in het zog van de Deense en hield die tweede plaats vast tot aan het keerpunt van de 150m. Toen zette de Russin Anastasia Chaun haar eindspurt in; 25 meter verder nam zij het zilver van Lecluyse over en hield dat vast tot aan de finish. De Belgische bleef tot aan de laatste meters mooi haar frequentie en slag aanhouden en werd niet meer bedreigd voor het brons. Met haar tijd van 2:21.14 verbeterde een ijzersterke Lecluyse ook haar eigen Belgische record, dat nog maar 5 dagen oud was, met maar liefst 85 honderdsten.

Risico

"Wij hebben gisteren de 200m wisselslag min of meer opgeofferd om zeker te zijn dat we heel fris aan de start zouden komen van de 200m schoolslag", reageerde haar Roemeense trainer Horatiu Droc. "Het was een risico, maar nu het brons binnen is, ben ik blij met die beslissing. Na de reeksen hoopte ik wel op een medaille, maar in het zwemmen ben je pas zeker op het moment dat je aangetikt hebt.

"Sinds het EK in Boedapest in 2010 heeft Fanny geen last meer van stress. Ze weet dat iedereen aan de start van een belangrijke wedstrijd met dezelfde uitdaging zit: zo snel en zo goed mogelijk zwemmen. Deze medaille is in elk geval een extra motivatie om de voorbereiding op de Olympische Spelen aan te vatten. En dat wordt zes maanden nóg harder werken dan dat we tot nu toe gedaan hebben."

Ook François Heersbrandt zwom de hele 100m vlinderslag op medaillekoers. Hij nestelde zich bij het eerste keerpunt in derde positie en zou die plaats niet meer afgeven. Voor hem vochten de Russische wereldrecordhouder Evgeny Korotyshkin en thuiszwemmer Konrad Czerniak een keihard duel uit. De Rus zwom tot het laatste keerpunt op kop, maar in de laatste 25 meter werd hij toch nog voorbij gespurt. Heersbrandt hield de Nederlandse kampioen Joeri Verlinden achter zich en zijn tijd van 50.44 was nog eens 43 honderdsten sneller dan zijn Belgisch record dat hij gisteren in de reeksen al had laten optekenen. Ook voor hem was het de eerste medaille op een groot toernooi.

Lecluyse zwemt vandaag nog de 100m schoolslag en Heersbrandt komt morgen nog in actie op de 50m vlinderslag.