Direct naar artikelinhoud

Meer controle op Belgische Syriëstrijders

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet wil dat Turkije optreedt tegen Belgische strijders die naar Syrië trekken. Momenteel kunnen rebellen en jihadisten bijna zonder problemen de 900 km lange grens oversteken.

Na overleg binnen de Taskforce Syrië werd overeengekomen om de grenscontroles voor minderjarigen te verscherpen. De regering hoopt dat die controles ontmoedigend zullen werken op jongeren die naar Syrië willen reizen. Die maatregel is des te belangrijker omdat het charterseizoen is begonnen en de jongeren soms voor een prikje met een chartermaatschappij naar Turkije kunnen vliegen. Uit verschillende bronnen blijkt dat de Syriëstrijders daar de grens oversteken. Behalve de grenscontroleurs moeten ook de vliegtuigmaatschappijen een oogje in het zeil houden, vraagt Milquet.

De minister zei zaterdag ook dat ze aan Turkije heeft gevraagd om aan de grens met Syrië uit te kijken naar Belgen die het land binnen willen. Milquet zou om een en ander te bespreken binnenkort willen afreizen naar Ankara.

Dat strijders voor Syrië, rebellen of jihadisten via Turkije gemakkelijk het land binnenkunnen is een publiek geheim. De grens tussen beide landen is zowat negenhonderd kilometer lang en op de meeste plaatsen erg bergachtig.

De grens is ook erg poreus. De Turkse 'jandarma', die verantwoordelijk is voor de ordehandhaving buiten de steden, patrouilleert er wel maar op sommige plaatsen is nauwelijks controle. Daardoor konden sinds de opstand in Syrië tienduizenden Syriërs die op de vlucht waren voor het geweld de grens oversteken.

Ook rebellen die hun toevlucht zochten in Turkse steden als Antakya steken de grens over om te gaan vechten in Syrië. Nu een deel van het noorden van het land in handen is van de rebellen is die beweging gemakkelijker dan vroeger.

Behalve rebellen reizen ook jihadisten uit het buitenland via die route naar Syrië. Dat gebeurt eveneens via de noordwestelijke regio van de grensstreek. Die streek is immers grotendeels in handen van de Koerdische PKK, die in Turkije opereert, en de Syrische tegenhanger PYD, die van president Assad verregaande vrijheden heeft gekregen. Dat gebeurde in een reactie op het opvallende anti-Assad standpunt dat Turkije inneemt.

Minister Milquet heeft ook een voorstel klaar om Belgen wettelijk te verbieden om in Syrië te gaan strijden. Dat zou kunnen op basis van de huurlingenwet, maar daarover moet de regering zich nog buigen.