Direct naar artikelinhoud

Wat Warren Buffet nog had kunnen doen met 27 miljard dollar

De Amerikaanse miljardair Warren Buffet schonk sinds 2006 al 27,54 miljard dollar of 24 miljard euro aan vijf goede doelen. 3,17 miljard dollar of 2,78 miljard euro ging naar de liefdadigheidsstichting van collega- miljardair Bill Gates en zijn vrouw Melinda. Wat kun je zoal met dat geld doen?

1. Schuld van armste landen kwijtschelden

De negen armste landen ter wereld torsen samen een buitenlandse schuld van 27 miljard dollar. Mali, het armste land, heeft 'slechts' 3 miljard dollar schuld. Ethiopië zit aan 12 miljard dollar.

2. Ziekenzorg betalen

Met bezuinigingen in de sociale zekerheid in het verschiet zou je ook de gezondheidszorg kunnen helpen. Met het bedrag van Buffett zou je liefst 800.000 verpleegkundigen gedurende een volledig jaar kunnen betalen.

3. Een bedrijfje kopen

Dichter bij de activiteiten van Buffett zelf, die als belegger zijn fortuin vergaarde, zou je ook een groot bedrijf kunnen kopen. 27 miljard dollar is precies het bedrag dat het Amerikaanse concern PPG Industries biedt om het Nederlandse verf- en chemieconcern Akzo Nobel te kopen. Of als je het meer in de luxe zoekt, het concern Louis Vuitton wordt aan diezelfde prijs gewaardeerd. Of als je je niet wil beperken tot één merk: voor diezelfde prijs koop je Chanel én Rolex én Cartier in een keer.

4. Star Wars spelen

Laat het kind in je los. Met 27 miljard dollar kan je alles wat wereldwijd van Star Wars bestaat opkopen. Met alles bedoelen we letterlijk álles: niet alleen de films zelf, maar letterlijk alle koopwaar die ermee gepaard gaat. Denk aan de videogames, alle Lego-speelgoed of de andere poppetjes. En natuurlijk de 300 miljoen lichtzwaarden. 27 miljard is immers de wereldwijde omzet die tot nog toe met Star Wars werd opgehaald.