Direct naar artikelinhoud

GM bereid Opel desnoods gratis van de hand te doen

BRUSSEL l General Motors hoeft geen geld voor Opel, zolang de nieuwe eigenaar maar bereid is minstens 500 miljoen euro in de Europese divisie van het Amerikaanse bedrijf te investeren. Dat bevestigden gisteren enkele anonieme bronnen binnen GM.

Het concern zou nu in gesprek zijn met vier investeringsmaatschappijen. Het Italiaanse Fiat of een van de Duitse autofabrikanten zou buiten de race vallen. De voorzitter van Fiat, Luca Cordero de Montezemolo, had eerder al speculaties over een overname van Opel door Fiat rigoureus van de hand gewezen.

Potentiële partners zouden nog anderhalve tot twee weken de tijd hebben om zich te melden, waarna begin mei een definitieve lijst met mogelijke overnemers voor Opel en Vauxhall zou moeten worden opgesteld. Die partijen zouden dan boekenonderzoek bij Opel mogen doen, waarna eind mei, begin juni de bindende biedingen binnen zouden moeten zijn. Het hele verkoopproces zou nog voor de zomervakantie moeten worden afgerond. Een GM-woordvoerder wilde gisteren niet reageren op het mogelijke tijdsplan.

De Duitse regering is net als veel andere Europese overheden eventueel bereid Opel van noodkredieten te voorzien, maar ze sluit uit dat ze ook aandeelhouder van de automaker zou worden.

De gedelegeerd bestuurder van GM, Fritz Henderson, zei eind vorige week nog dat er in ieder geval zes kandidaten voor Opel waren. Daaronder zijn wellicht ook de Europese Opeldealers, die bereid zouden zijn 400 miljoen euro bijeen te schrapen voor een aanzienlijk minderheidsbelang in de autobouwer. Het zal nog enkele weken duren voor alle dealerbedrijven in de diverse Europese landen zich ook daadwerkelijk over het plan hebben uitgesproken.

General Motors maakt intussen haast met de in februari aangekondigde saneringsoperatie die wereldwijd 10.000 bedienden hun baan zal kosten. Uiterlijk 1 mei krijgen in de VS nog 1.600 bedienden hun ontslagbrief in de bus. Het is nog niet duidelijk welke gevolgen de sanering voor de Europese GM-divisies heeft.