Direct naar artikelinhoud

Schapentekort dreigt op Offerfeest door blauwtong in Nederland

MECHELEN l Mechelse moslims vrezen een tekort aan schapen voor het Offerfeest, dat waarschijnlijk plaatsvindt op 8 december. Door blauwtong in Nederland kunnen onvoldoende schapen worden ingevoerd om aan de vraag te voldoen. Dat zegt Mechels schepen van Diversiteit Ali Salmi (Vl.Pro).

De blauwtong leidde tot een verbod op transport, waardoor moslims mogelijk niet aan een offerdier zouden geraken. "Heel wat landbouwers hebben hun schapen in Nederland staan, maar ten gevolge van het uitbreken van de ziekte mogen ze die niet naar ons land transporteren. Voor moslims is snel zijn de boodschap", verduidelijkt Salmi .

Andere steden vrezen nog niet meteen voor problemen. "Als het Nederlandse cordon aanhoudt, kan dat wel tot een klein tekort leiden", klinkt het bij de Antwerpse dienst Levensbeschouwing. "Maar in het verleden is al gebleken dat de meeste slachters tijdig op zoek gaan naar alternatieven, bijvoorbeeld door hun schapen in Frankrijk aan te kopen." Wel stelt de stad Antwerpen vast dat de prijs voor schapen behoorlijk gestegen is, door het beperkte aanbod.

Beperkt transport

Ook Gent verwacht voorlopig geen problemen: "We hebben net nog vergaderd over het Offerfeest, en uit niets is gebleken dat er een tekort dreigt", klinkt het op het kabinet van Tom Balthazar, schepen van Sociale Zaken.

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft inmiddels een beperkt schapentransport toegelaten.

(LB)