Direct naar artikelinhoud

Dood achterkleindochter houdt Mandela weg van WK

Eén grote afwezige gisteren in Johannesburg, waar het WK ‘sokker’ op gang werd getrapt: Nelson Mandela. Een achterkleindochter van de gewezen Zuid-Afrikaanse president liet donderdag het leven op de terugweg van het WK-concert in Soweto, waardoor Mandela de openingsmatch aan zich liet voorbijgaan.

Zijn aanwezigheid moest hét emotionele hoogtepunt worden van het nog prille toernooi. Hij, het gezicht van de Afrikaanse segregatie, die dag op dag 46 jaar na zijn veroordeling tot levenslange gevangenisstraf op Robbeneiland, de wereld in de ogen keek op ’s werelds grootste sportevenement.

‘Do it for him’, kopte de Zuid-Afrikaanse massakrant Daily Sun deze week, om de nationale voetbalploeg nog maar eens duidelijk te maken voor wie ze eigenlijk spelen de komende weken. Voor Nelson Mandela (91), voor de man die achter de schermen een enorme invloed uitoefende bij de toekenning van het WK voetbal zes jaar geleden. Hij zou gisteren zijn opwachting maken in Soccer City, de voetbaltempel in hartje Johannesburg, om er de Bafana Bafana, de roepnaam van de Zuid-Afrikaanse selectie, aan te vuren in de openingsmatch tegen Mexico.

Helaas, het lot besliste er anders over. Terwijl het officiële openingsconcert van het WK in het Orlando-stadion in Soweto donderdagavond met het nodige vuurwerk werd afgesloten, ontspon zich een drama op een nabijgelegen autoweg. Zenani Mandela, een 13-jarige achterkleindochter van de ex-president, had er net genoten van een optreden van de Black Eyed Peas, maar stierf korte tijd nadien in een auto-ongeluk. Volgens de lokale autoriteiten was de voorlopig nog anonieme chauffeur dronken.

“Hij verloor de controle over het stuur en botste tegen de vangrails”, liet woordvoerster Edna Mamonyane optekenen.

Het jonge meisje was deze week 13 geworden. Het gaat om de kleindochter van Zindzi, een dochter van Nelson Mandela en Winnie Madikizela, van wie hij in 1996 scheidde. Toen Madikizela het nieuws vernam, werd ze in shock afgevoerd naar het ziekenhuis. Ze is intussen aan de beterhand.

De betrokken chauffeur wordt nu beschuldigd van het rijden onder invloed en doodslag. Binnenkort wordt hij aan de tand gevoeld door de politie.

“We zijn ervan overtuigd dat de Zuid-Afrikanen en de rest van de wereld solidair zijn met de familie Mandela na deze tragedie”, liet de Nelson Mandela Foundation kort na het overlijden weten. (MD)