Direct naar artikelinhoud

Lierse doet uitstekende zaak in degradatiestrijd

KV Mechelen heeft op Lierse zijn eerste competitienederlaag van 2011 opgelopen. Voor Lierse smaakte de derbyzege niet alleen zoet, ze was ook verdiend. De ‘bonuspunten’ die Lierse in deze inhaalmatch sprokkelde, kunnen uitstekend van pas komen in het degradatiedebat.

De derby begon nochtans onder een slecht gesternte voor de thuisploeg. Tijdens de laatste (gesloten) training viel Tomasz Radzinski uit met een verrekking in de hamstrings, en laat nu uitgerekend Radzinski de meest regelmatige Lierenaar zijn van de voorbije weken. Nu goed, ook zonder Radzinski hield trainer Trond Sollied nog een handvol fitte aanvallers over, iets wat zijn collega Marc Brys niet kon zeggen. Door allerlei omstandigheden werd kapitein Julien Gorius diepste man bij Malinwa.

Maar ook zonder echte spitsen kwam de eerste serieuze dreiging van de bezoekers. Al na vijf minuten knalde de bedrijvige Abdul-Ganiyu Iddi op de lat. Na die vroege ‘wake-up call’ nam Lierse het commando over. Verder dan een paar halve kansen en verre schoten van Cavens, Wahed en Sonck kwam geel-zwart aanvankelijk echter niet. Een mak Mechelen gaf Lierse de kans om te groeien. Zo vraag je om problemen en op slag van rust was het dan toch prijs voor de thuisploeg: Claasen kon doelman Renard verschalken met een botsend schot. Lierse met vleugels de rust in, Mechelen met veel twijfels. Wie moest immers voor de broodnodige doelpunten gaan zorgen?

Geen Mechelse speler die een antwoord kon geven op voorgaande vraag. Vlak na de pauze trok KV de lijn van voor de rust gewoon door en dat was te weinig, zelfs om een staartploeg als Lierse te bedreigen. Nu speelde Lierse ook een van zijn betere matchen van het seizoen. De Pallieters waren gretiger en voetbalden beter dan hun buren, die een complete offday kenden. Toen Sonck na een corner van Wahed de 2-0 binnenkopte, leek de derby in een beslissende plooi te liggen.

Op het einde werd het dan toch nog even spannend, toen Gorius een voorzet van op de flank in doel kon verlengen. Bij Lierse werd even gevreesd voor een ‘Lokerenscenario’ - ook tegen de Waaslanders gaf men een dubbele bonus uit handen - maar zo ver kwam het niet. De felbevochten Lierse overwinning kwam niet echt meer in gevaar en zo blijven Sollied en zijn mannen uitzicht behouden op een verlengd verblijf in eerste klasse.