Direct naar artikelinhoud

Diepenbeekse studenten betogen om te mogen fuiven in grotere tent

Zowat 500 studenten van de UHasselt hebben gisteren betoogd. De studenten mogen niet langer fuiven in tenten van meer dan 100 vierkante meter en dat pikken ze niet. Opvallend: de schepen van studentenzaken stapte mee op tegen zijn eigen gemeenteraad.

Wanneer aan de UHasselt de praesidia verkozen moeten worden, installeren de verschillende studentenclubs sinds jaar en dag een tent tegenover de campus. Bij kleine clubs hoort een kleine tent, maar bij grote clubs gaat het om een tent die veel groter is dan de 100 vierkante meter, wat het maximum is zonder met allerlei strikte wetgeving rekening te houden. Omdat er een paar jaar geleden 70 klachten waren én omdat er problemen waren met het naleven van de nodige reglementen, kwam de zaak bij de gemeente terecht.

“We hadden uiteindelijk een compromis bereikt”, legt studentenvertegenwoordiger Bob van der Vleuten uit. “In plaats van zeven weken zouden we de tent maar 2,5 week laten staan, en we zouden het geluid beperken tot 95 decibel.” In het schepencollege ging een meerderheid akkoord met het voorstel van de studenten en dus leek het dossier afgesloten.

Tot de CD&V toch besliste om de kwestie van de fuivende studenten te agenderen in de gemeenteraad, en het dossier zo een speelbal van partijpolitiek werd. In principe is er in Diepenbeek een nipte meerderheid van sp.a, Groen! en Open Vld. Maar boven die meerderheid torent een burgemeester van CD&V-signatuur uit. “Sinds een sp.a-mandataris uit de partij is gezet, is het steeds afwachten wie de meerderheid heeft”, legt Van der Vleuten uit. In dit geval bleek het het antifuifkamp te zijn.

Omdat het seizoen van de verkiezingen nadert, en de studenten verbolgen zijn over de aanpak van het dossier, organiseerden ze gisteren een betoging. Ook Frank Keunen, de sp.a-schepen van studentenzaken en de rest van sp.a Diepenbeek stapten mee op. “Iedere Diepenbekenaar schaamt zich voor de wijze waarop politici zich met dit dossier profileren”, aldus Keunen. Volgens de schepen is de beslissing nefast voor de buurtbewoners. “Nu zal er op privédomein gefuifd worden en die plek ligt dichter bij de huizen van de buurtbewoners. De last zal alleen maar groter worden.”

Burgemeester Etienne Steegmans heeft geen oren naar het argument van de extra overlast en vindt dat de studenten zich moeten neerleggen bij het oordeel van de gemeenteraad. “Het is het hoogste orgaan binnen de gemeente, als men daar nee zegt, is het nee.” (KH)