Direct naar artikelinhoud

Krimp in Chinese invoer

De Chinese invoer kromp vorige maand onverwacht, terwijl de uitvoer van het land naar een recordhoogte klom. Het overschot op de Chinese handelsbalans steeg daardoor tot het hoogste niveau in achttien maanden. Dat wijst op een afkoeling van de Chinese economie en het afnemende belang van China aan de wereldwijde economische groei.

Overschot op handelsbalans wijst op slinkend aandeel van China in wereldwijde groei

PEKING l Gevreesd wordt dat de kiemen van een afkoelende Chinese economie zichtbaar zijn, ook de binnenlandse consumptie lijkt af te zwakken. Zo steeg in juli de wagenverkoop jaar op jaar met slechts 14 procent. In juni was dat nog met 19 procent, in 2009 zelfs met 70 procent.

De Chinese invoer bleef ruim onder de verwachting. De Chinese overheid veroorzaakte mee de invoerdaling door enkele investeringen uit te stellen. China voerde voor 116,8 miljard dollar in, een lichte afname in vergelijking met de 117,4 miljard dollar in juni. Daardoor viel de jaar-op-jaarstijging van de invoer in juli onverwacht scherp terug, van 34,1 naar 22,7 procent. Economen hadden een jaar-op-jaarstijging van 30 procent verwacht.

De Chinese export daarentegen boomde vorige maand tot een recordhoogte van 145,5 miljard dollar, ruim 38 procent meer dan in juli 2009. De Chinese uitvoer naar de Europese Unie steeg maand op maand met 5,4 procent. Veel exporteurs profiteerden nog snel van de kortingen op uitvoertarieven die China op 15 juli stopzette. De forse export onderstreept dat de mondiale vraag aanhoudt, ondanks de schuldencrisis in de eurozone en de dreiging van een slabakkend Amerikaans herstel.

Door de combinatie van sterker dan verwachte uitvoer en tegenvallende invoer nam het politiek erg gevoelige handelsoverschot opvallend sterk toe, van 20 miljard dollar in juni tot 28,7 miljard dollar in juli. Dat is het grootste overschot sinds januari 2009. In maart had China nog een handelstekort.

De forse exportcijfers doen het debat over de goedkope Chinese munt opnieuw oplaaien. Twee jaar lang koppelde Peking de yuan aan de dollar, wat de Chinese uitvoer stuwde. Na aanhoudende kritiek uit de Verenigde Staten en Europa beloofde China in juni zijn munt geleidelijk te laten appreciëren. Veel beweging valt echter nog niet te registreren. De yuan steeg de jongste twee maanden amper 0,8 procent tegenover de dollar. De vraag is of de importcijfers van gisteren de Chinese overheid aanzetten om haar wisselkoersbeleid versneld om te gooien.