Direct naar artikelinhoud

Blinde Chinese dissident door politie in elkaar geslagen

Een prominente Chinese activist en zijn vrouw zijn in elkaar geslagen door de politie. Dat zou zijn gebeurd omdat hij beeldmateriaal uit het land had gesmokkeld, zo maakte de mensenrechtenorganisatie Chinese Human Rights Defenders bekend.

Chen Guangcheng, een bekende blinde Chinese dissident, is sinds september uit de gevangenis. Hij zat vier jaar vast, onder meer omdat hij de overheid had beschuldigd van het uitvoeren van gedwongen abortussen. Inmiddels staat hij onder huisarrest.

Chen en zijn vrouw, Yuan Weijin, zouden in elkaar geslagen zijn door veiligheidsfunctionarissen. Dat maakte de organisatie Chinese Human Rights Defenders, die gevestigd is in Hongkong, gisteren bekend. Een betrouwbare bron bracht de organisatie op de hoogte van de feiten. “Volgens de persoon ging het om zwaar maar niet levensbedreigend geweld”, aldus woordvoerster Wang Songlian.

De anonieme bron verklaarde ook dat een eerder uitgebrachte video het geweld had veroorzaakt. Chen was erin geslaagd beeldmateriaal uit het land te smokkelen over zijn huisarrest. Op de video getuigt Chen over de moeilijke omstandigheden waarin hij moet leven. “Ik kom uit een kleine cel, maar ik ben in een grotere gevangenis terechtgekomen.”

De telefoon van Chen is afgesneden en verschillende grote voertuigen blokkeren zijn huis. Iedereen die hem probeert te helpen, wordt bedreigd, zo gaf de blinde man mee in zijn videoboodschap. “Ik kan geen halve stap uit mijn huis zetten en ook mijn vrouw mag niet buitenkomen. Enkel mijn moeder mag het huis uit om voedsel te kopen.”

Vorige maand bracht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de zaak van Chen Guangcheng onder de aandacht. Zo vroeg ze zijn vrijlating, naast die van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo en Gao Zhisheng, een advocaat die eveneens aangehouden is.

Chen was een van de bekende dissidenten die zich achter Liu Xiaobo hebben geschaard. Tot ongenoegen van Peking kreeg Liu vorig jaar de Nobelprijs van de Vrede toegekend. Hij kon deze zelf niet in ontvangst nemen, omdat hij in de gevangenis zit. Tientallen dissidenten in China staan onder huisarrest. (SV)