Direct naar artikelinhoud

België haalt spotgoedkoop geld op

De Belgische schatkist heeft voor een prikje staatspapier kunnen veilen. Voor de schatkist-certificaten op zes maanden betaalde ons land 0,36 procent, voor die op drie maanden 0,26 procent.

Dat resultaat is fors minder dan eind november, toen België nadrukkelijk in het vizier van de markten lag.

De Belgische schatkist mag zich met de lage rentes in de handen wrijven. Vooraf rekende Jean Deboutte, strategisch directeur van het Agentschap voor de Schuld, op een rente van 0,6 tot 0,7 procent. Bijna dubbel zoveel dus.

Het gaat om de laagste rentes in 18 maanden. Deboutte spreekt van "goed nieuws voor het budget". Als reden verwijst de schatbeheerder naar het goedkope geld waar de Europese Centrale Bank (ECB) de banken mee stutte. Frankfurt speculeerde erop dat de banken dat geld aan het werk zouden zetten om staatspapier op te kopen.

"We zijn geen uitzondering", merkt Alexandre De Groote, obligatiestrateeg van Petercam, op. Volgens hem hebben de goedkope kredieten van de centrale bank "zeker effect". Dat geld vloeit nu vooral terug naar kortlopend papier. "Banken parkeren dat liever in kortlopend dan langlopend papier", zegt De Groote. "Maar de crisis is niet van de baan, er zijn veel problemen die zich opstapelen."

Nederland

Ook Nederland kon aan een spottarief schulden op korte termijn veilen. Onze noorderburen moesten vandaag nog minder betalen om beleggers over de streep te trekken.

Op drie maanden bedroeg het rendement 0 procent. Dat betekent dat er beleggers ervoor opteren om voor korte tijd renteloos te schuilen in Nederlands staatspapier. Voor het staatspapier op een jaar liep het rendement op tot amper 0,05 procent.

In totaal verkocht de Nederlandse schatkist voor meer dan 4,6 miljard euro staatspapier.

"We zitten weliswaar niet aan 0 procent, maar daar toch niet ver van", zegt Deboutte. Hij spreekt van een "spectaculaire" plaatsing van Belgische schuld.

In totaal sleet de schatkist voor 1,2 miljard euro staatspapier op zes maanden. Op drie maanden gingen 1,3 miljard euro schulden de deur uit. De vraag naar Belgisch kortlopend papier was robuust op de eerste veiling van het jaar. De interesse was zowat dubbel zo groot als verwacht.

Onze schatkist moest een stuk minder diep in de buidel tasten dan eind november. Toen moest ons land meer dan 2,1 procent rendement betalen om beleggers voor drie maanden over de streep te trekken. Voor dat op zes maanden eisten beleggers een rendement van 2,4 procent.

Eind november zag het er een stuk benarder uit. Op het moment dat de kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) de Belgische kredietscore verlaagde, was de impasse in de Wetstraat compleet.

Formateur Elio Di Rupo (PS) had toen net zijn ontslag aangeboden en de tienjaarsrente leek met zevenmijlslaarzen aan op weg naar de zorgwekkende kaap van 6 procent. Bovendien dreigden de garanties voor de gestripte Dexia-holding en de overname van Dexia Bank België een zware hypotheek te leggen op de staatsfinanciën.

Momenteel staan de zaken er iets beter voor. De rente viel terug onder de grens van 4 procent. Er is duidelijkheid over de besparingsplannen van de regering. En de garanties voor Dexia zijn voorlopig gehalveerd tot 45 miljard euro. België neemt daarvan iets meer dan 60 procent (27 miljard euro) voor zijn rekening.