Direct naar artikelinhoud

'Muffindief' vraagt vrijspraak voor Gents hof van beroep

Steven De Geynst heeft vrijspraak gevraagd voor het Gentse hof van beroep. De man was veroordeeld wegens diefstal met geweld van muffins uit een afvalcontainer van een supermarkt.

De Geynst (51) werd vorig jaar op heterdaad betrapt door het personeel van de GB in Rupelmonde toen hij twee zakken slecht gebakken muffins uit de afvalcontainer haalde. Toen hij wou wegfietsen, werd hij tegengehouden door het personeel. Het kwam tot een schermutseling en de politie pakte de man op. De Geynst deed aan 'containerduiken' op zoek naar voeding en gaf dat aan wie het nodig had. In mei werd hij veroordeeld, maar hij ging in beroep en vraagt de vrijspraak. Het Openbaar Ministerie vraagt de bevestiging van zijn straf, zes maanden gevangenis met uitstel. "Dit is geen moderne Robin Hood", pleitte de openbaar aanklager.

Volgens het openbaar ministerie was uw actie een provocatie.

De Geynst: "Ik had wel de indruk dat ik beter weg zou blijven van de container, maar men heeft mij nooit gezegd dat de politie mij zou oppakken als ik het nog eens deed. Het was niet mijn bedoeling om te provoceren. Ik ben de container gewoon af en toe blijven bezoeken."

U zou de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht.

"Daar kun je over discussiëren. Maar als men vindt dat ik de volksgezondheid in gevaar bracht, moeten ze daar een zaak van maken. Ik sta daar niet voor terecht."

Hebt u spijt van uw actie?

"Ik heb er spijt van dat ik geen opleiding geweldloos verzet heb gevolgd. Dan had ik mij waarschijnlijk niet in paniek verzet, maar rustig gewacht op de politie. Dan ging het enkel om diefstal en niet om diefstal met geweld." (NC)