Direct naar artikelinhoud

Diamantsector wil weer blinken

Fraudezaken, insinuaties van corruptie en harde concurrentie van Dubai en India. Het gaat de Antwerpse diamantsector niet voor de wind. Met een groot georchestreerd charmeoffensief in eigen land hoopt de sector tegen 2020 het tij te keren.

"Dit strategisch plan komt op een goed moment, dat hoef ik u niet te vertellen." Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx (CD&V) wond er gisteren geen doekjes om. Samen met de vertegenwoordiger van de Antwerpse diamantsector, het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), stelde ze in Antwerpen het 'Project 2020' van de diamantbedrijven voor. En dat bevat heel wat concrete maatregelen.

Binnen drie maanden wil het AWDC een online handelsplatform voor de kostbare steentjes lanceren, waar dagelijks een 'vaste diamantprijs' op wordt vastgesteld. Op die manier hoopt de sector meer transparantie te scheppen in de handel en zo diamant aantrekkelijker te maken als investeringsproduct.

Daarnaast wil de diamantfederatie de strijd aangaan met grote concurrenten China en Dubai. "Antwerpen is nog steeds het nummer één voor het slijpen van complexe stenen, maar het merendeel van de stenen wordt inmiddels in lagelonenlanden geslepen", geeft CEO van AWDC, Ari Epstein, toe. "Om een deel van die markt terug te halen, willen we tegen 2012 onderzoeken of het mogelijk is om in Antwerpen de steen-tjes mechanisch te slijpen." Daarnaast wil de Antwerpse diamantsector in Afrika en China kantoren openen om respectievelijk meer ruwe diamanten naar Antwerpen te lokken en meer verkooppunten aan te boren in groeimarkten.

Opvallend in het strategisch plan is de grote focus op imagoverbetering in België. Zo doet de sector vanaf dit jaar mee aan de openbedrijvendagen, tekende het een samenwerkingscontract met de Universiteit van Antwerpen voor de oprichting van een onafhankelijk kenniscentrum over diamant, en kondigt het tegen 2020 de creatie van 4.000 nieuwe jobs aan. Voor die investering vraagt de sector wel wat in ruil. "Om te overleven hebben we de volle steun van de overheid nodig", pleit Epstein, "andere centra krijgen die ook."

De sector vraagt onder meer een "nieuw fiscaal plan", al is dat volgens Epstein niet hetzelfde als een gunstregime. "Belastingen op zich zijn geen probleem, maar we willen wel fiscale zekerheid."