Direct naar artikelinhoud

Oostende

Oostende, grootstad aan zee. Magneet voor drankzuchtige Britten én artiesten. Oostende wordt naar verluidt geregeerd door 'een keizer'. Hebben Johan Vande Lanotte en co. de zaakjes hier wat op orde gekregen, de afgelopen zes jaar? Ja en nee.

Jan Peumans (N-VA) kwam er onlangs onzacht in aanraking met een tram, maar laat dit geen waardemeter zijn voor de verkeersveiligheid in Oostende. Van 2007 tot 2009 vielen er nergens minder slachtoffers (4,3 per 10.000 inwoners). Een knap resultaat, niet in het minst omdat er tien jaar geleden nog drie keer zoveel te betreuren vielen.

Met Theater aan Zee biedt Oostende onderdak aan een van de meest swingende cultuurfestivals van het land. Mede dankzij dit festival is Oostende de stad met het hoogste aantal podiumvoorstellingen per 10.000 inwoners. De stad heeft liefst tien musea en kanbogen op een mooie traditie als het over prominente exposities gaat. Ook top: boekhandel Corman.

Oostende mag zich een groene, gezonde stad noemen. In geen enkele Vlaamse stad is er zoveel park. Maar voor u een dankbrief schrijft naar het socialistische stadsbestuur: veel Oostends groen is de verdienste van de heer Leopold II. Nog een andere belangrijke troef: in geen enkele centrumstad is het beter ademen.

Jean Vandecasteele (SP.a)

11,5 procent van de Oostendenaren was in augustus 2012 werkloos. Een slechte score, zeker in vergelijking met de drie andere West-Vlaamse centrumsteden, waar het percentage bijna de helft lager ligt. Werkloosheid is in Oostende al decennialang een groot probleem, de cijfers leren dat het er niet echt beter op is geworden (11,25 procent in 2006).

De Oostendse ondernemingen kenden de afgelopen zes jaar nauwelijks 1 procent groei. Dat is de slechtste score van alle dertien centrumsteden. De kuststad lijkt ook nog niet klaar voor de zogeheten 'nieuwe, economie': in geen enkele stad zijn er minder mensen werkzaam in de 'kennisintensieve en creatieve sectoren'.

Vrouwen zijn nergens zwakker vertegenwoordigd in de top van het stadspersoneel (in alle West-Vlaamse steden zijn vrouwen trouwens ondervertegenwoordigd aan de top). Verder blijkt ook dat meer dan 65 procent van de Oostendenaren het moeilijk heeft met 'andere culturen'.